Pareigūnai: per JAV reidą Somalyje nukautas aukšto rango „Islamo valstybės“ veikėjas

Per JAV karinį reidą Somalyje, kurį surengti įsakė JAV prezidentas Joe Bidenas, žuvo vienas pagrindinių grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) regioninių lyderių Bilalas al Sudani, ketvirtadienį pranešė JAV pareigūnai.

Somalio saugumo pajėgos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Somalio saugumo pajėgos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2023, 9:22 AM

Pasak jų, B. al Sudani žuvo per susišaudymą po to, kai JAV kariai, tikėdamiesi jį suimti, nusileido į kalnuose esančių urvų kompleksą Somalio šiaurėje.

Įvykio vietoje žuvo dar apie 10 jo IS bendrininkų, tačiau amerikiečių aukų nebuvo, nurodė pareigūnai.

„Sausio 25 dieną prezidento įsakymu JAV kariuomenė Somalio šiaurėje surengė puolamąją operaciją, kurios metu žuvo keli ISIS nariai, įskaitant Bilalą al Sudani“, – sakoma JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino pareiškime.

„Al Sudanis buvo atsakingas už vis didesnio ISIS įsitvirtinimo Afrikoje skatinimą ir šios grupuotės operacijų visame pasaulyje, taip pat ir Afganistane, finansavimą“, – teigė jis.

Iš savo kalnuose esančios bazės šiaurinėje Somalio dalyje jis teikė ir koordinavo finansavimą IS padaliniams ne tik Afrikoje, bet ir Afganistane veikiančiam padaliniui „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K), sakė vienas su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs JAV pareigūnas.

Prieš prisijungdamas prie „Islamo valstybės“, prieš dešimt metų B. al Sudani dalyvavo verbuojant ir apmokant Somalyje veikiančio ekstremistinio džihadistų judėjimo „al Shabaab“ kovotojus.

„Turėdamas specializuotų įgūdžių, Sudani atliko svarbų operatyvinį ir finansinį vaidmenį, todėl tapo svarbiu JAV kovos su terorizmu veiksmų taikiniu“, – teigė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.