Jungtinės Karalystės premjeras atleido konservatorių partijos pirmininką

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas sekmadienį atleido Konservatorių partijos pirmininką Nadhimą Zahawį po to, kai atlikus tyrimą dėl jo mokesčių reikalų buvo nustatyta, kad jis „rimtai pažeidė“ ministerijos taikomas taisykles, pranešė vyriausybė.

Nadhimas Zahawi.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Nadhimas Zahawi.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2023, 11:45 AM, atnaujinta Jan 29, 2023, 1:24 PM

„Todėl informavau jus apie savo sprendimą iš pareigų atleisti Jo Didenybės Vyriausybėje“, – rašė R. Sunakas paviešintame laiške savo Irake gimusiam sąjungininkui po įvykusio skandalo, kuris sukėlė abejonių dėl paties premjero sprendimo ir sąžiningumo.

Jungtinės Karalystės vyriausybė taip pat paskelbė naujai paskirto nepriklausomo R. Sunako patarėjo etikos klausimais Laurie Magnuso atlikto tyrimo ataskaitą.

L. Magnusas nepabijojo pripažinti, kad N. Zahawis iš tikrųjų melavo konservatorių lyderiams, kai JK mokesčių institucija pradėjo tyrimą, po kurio privalėjo sumokėti 5 mln. svarų sterlingų (5,69 mln. eurų) baudą už pavėluotą mokėjimą.

N. Zahawi pateikė skirtingus paaiškinimus dėl šios situacijos ir iš pat pradžių bandė nutildyti žurnalistus ir mokesčių konsultantą, grasindamas iškelti bylą dėl šmeižto.

R. Sunako sprendimas atleisti N. Zahawį, o ne paraginti jį atsistatydinti, kad būtų išsaugota jo reputacija, parodė, kad tuo metu, kai milijonai britų susiduria su sunkumais apmokant sąskaitas, kyla rimti politiniai pavojai.

R. Sunakas N. Zahawį paskyrė konservatorių partijos pirmininku ir ministrų kabineto vadovu be portfelio, kai spalį įžengė į Dauningo gatvę ir pažadėjo užtikrinti „sąžiningumą, profesionalumą ir atskaitomybę visais lygmenimis“.

Anksčiau N. Zahawis dirbo JK mokesčių agentūros vadovu kartu su buvusia ministre pirmininke Liz Truss ir jos pirmtaku Borisu Johnsonu, kuris jį paskyrė iždo kancleriu.

Opozicinė Leiboristų partija teigė, kad R. Sunakas, kai šio mėnesio pradžioje laikraščiuose pasirodė kaltinimai, turėjo iš karto atleisti N. Zahawį, o ne bandyti laimėti laiko prašydamas L. Magnuso atlikti tyrimą.

Aukšto rango leiboristų parlamento narė Bridget Phillipson televizijai „Sky News“ sakė, kad šis skandalas pabrėžė, kad R. Sunakas yra „silpnas“ ministras pirmininkas.

„Konservatorių partijoje tiesiog tvyro nešvaros kvapas“, – pridūrė ji.

Pats R. Sunakas susidūrė su savo šeimos mokesčių problemomis po to kai paaiškėjo, jog jo iš Indijos kilusi žmona Akshata Murty daugelį metų naudojosi nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčio asmens statusu, kuris jai leido išvengti JK mokesčių už užsienyje gautas pajamas iš jos šeimos valdomos Indijos informacinių technologijų milžinės „Infosys“.

Praėjusią savaitę jis atsiprašė už tai, kad gavo antrą policijos baudą po to, kai R. Sunako socialinės žiniasklaidos kanaluose paskelbtame vaizdo įraše buvo matyti, kaip jis, sėdėdamas ant galinės važiuojančio automobilio sėdynės, nesegi saugos diržo.

Būdamas kancleriu valdant B. Johnsonui, R. Sunakas kartu su tuometiniu premjeru buvo nubaustas už tai, kad COVID-19 karantino metu dalyvavo neteisėtame vakarėlyje darbo vietoje.

„Vakarėliogeito“ skandalas buvo vienas iš kelių didelį atgarsį sukėlusių incidentų, dėl kurių atsistatydino B. Johnsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.