A. Lukašenka išvyko pirmojo vizito į Zimbabvę

Baltarusijos neteisėtas prezidentas Aleksandras Lukašenka pirmadienį atvyko į Zimbabvę susitikti su šios šalies lyderiu, o analitikai mano, kad tai yra abiejų lyderių bandymas „diversifikuoti“ diplomatinius ryšius.

A. Lukašenka.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 7:53 PM

Baltarusijos prezidento kanceliarija pranešė, kad 68 metų A. Lukašenka nusileido sostinėje Hararėje, kur jį pasitiko 80 metų prezidentas Emmersonas Mnangagwa ir tūkstančiai valdančiosios ZANU-PF partijos šalininkų.

Apie 5 000 žmonių, skanduojančių šūkius ir dainuojančių dainas, susirinko Hararės Roberto Mugabės tarptautiniame oro uoste ant nusileidimo tako, kur vyko sutikimas.

Abu lyderiai, kuriems abiem įvestos Vakarų sankcijos, antradienį turi surengti oficialų susitikimą.

Zimbabvės užsienio reikalų ministerija teigė, kad derybomis siekiama sustiprinti „esamus puikius abiejų šalių santykius“ politikos, kasybos ir žemės ūkio srityse.

„Šis vizitas yra istorinis, nes tai pirmas toks prezidento A. Lukašenkos vizitas į Afrikos valstybes, esančias į pietus nuo Sacharos“, – sakoma ministerijos pranešime.

Vizitas buvo surengtas po 2019 metais vykusio E. Mnangagvos vizito į Minską, po kurio Baltarusija atidarė ambasadą Hararėje. Abi šalys yra tam tikroje diplomatinėje izoliacijoje, o jų vadovams ir vyriausybės pareigūnams įvestos Vakarų sankcijos.

„Abi šalys siekia diversifikuoti savo tarptautinius santykius, be to, abiem šalims yra taikomos JAV ir ES sankcijos dėl prastos žmogaus teisių padėties, – sakė Alexas Vinesas, Afrikos programos Jungtinės Karalystės analitiniame centre „Chatham House“ vadovas. – Baltarusija istoriškai daugiausia siekia eksportuoti savo karinę patirtį ir įrangą“.

Beveik 30 metų valdžioje esantis A. Lukašenka kontroliavo brutalų protestų malšinimą po ginčytinų 2020 metų rinkimų.

E. Mnangagwa atėjo į valdžią 2017 metais, po to, kai generolai privertė atsistatydinti ilgametį valdovą Robertą Mugabę. Šiemet jis siekia būti perrinktas ir yra kaltinamas korupcija bei žmogaus teisių pažeidimais, įskaitant susidorojimą su politiniais oponentais.

Tiriamosios žurnalistikos konsorciumas „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) 2021 metais atskleidė sąsajas tarp A. Lukašenkos šeimos ir aukso gavybos įmonės Zimbabvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.