Į Estiją atvyko naujasis JAV ambasadorius G. Kentas

Į Estiją atvyko naujasis Jungtinių Valstijų ambasadorius George'as Kentas, pirmadienį pranešė dienraštis „Postimees“.

Talinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 11:33 AM

JAV prezidentas Joe Bidenas rugsėjį pasiūlė G. Kento kandidatūrą ambasadoriaus pareigoms Estijoje, o gruodžio 13 dieną Jungtinių Valstijų Senatas ją patvirtino.

Anksčiau JAV diplomatinei misijai Taline vadovavo laikinoji reikalų patikėtinė Gabrielle Cowan.

JAV ambasados Taline teigimu, G. Kentas įteikė Estijos užsienio reikalų ministerijai savo skiriamųjų raštų kopijas bei susitiko su šalies užsienio reikalų ministru Urmu Reinsalu.

Jis oficialiai pradės darbus, kai Estijos prezidentui įteiks savo skiriamuosius raštus. Estų visuomeninio transliuotojo ERR duomenimis, tai turėtų įvykti vasario viduryje.

G. Kentas anksčiau yra dirbęs Varšuvoje, Taškente, Kijeve, Bankoke. Jis laisvai kalba rusų, ukrainiečių, tajų kalbomis, taip pat šiek tiek moka lenkiškai, vokiškai ir itališkai.

Nuo 2018-ųjų Jungtinės Valstijos nuturėjo ambasadoriaus Estijoje po to, kai tuometinis JAV ambasadorius Jamesas D. Melville'is jaunesnysis tų pačių metų birželį paskelbė apie savo atsistatydinimą, motyvuodamas prieštaringais tuometinio prezidento Donaldo Trumpo pareiškimais apie NATO ir Europos sąjungininkus.

J. D. Melville'is, kuris šias pareigas pradėjo eiti 2015-aisiais JAV vadovaujant Barakui Obamai, teigė, kad „prezidentas [D. Trumpas], kuris sako, kad Europos Sąjunga buvo sukurta tam, kad pasinaudotų JAV ir užpultų mūsų iždą, arba kad NATO yra toks pats blogas kaip NAFTA (Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartis tarp JAV, Kanados ir Meksikos), ne tik neatitinka tikrovės, bet ir patvirtina man, kad atėjo laikas pasitraukti“.

Praėjus dvejiems metams, 2020-ųjų vasarą, JAV Senatas naujuoju ambasadoriumi Estijoje paskyrė Williamą Ellisoną Graysoną, D. Trumpo šalininką, sukaupusį patirties investicijų srityje. Tačiau dėl COVID-19 apribojimų ir pasikeitusio JAV prezidento jis taip ir neatvyko į Estiją.

JAV yra įprasta praktika, kai prezidentas ambasadoriais skiria savo politinius sąjungininkus arba rinkimų kampanijos rėmėjus. Todėl pasikeitus prezidentui dažnai atsistatydina politikų parinkti ambasadoriai. Nepaisant to, ankstesnis ambasadorius J. D. Melville'is, kaip ir G. Kentas yra profesionalūs diplomatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.