Iš B. Johnsono – kritikos strėlės Vakarams ir NATO: katastrofos Ukrainoje buvo galima išvengti

Buvusio Jungtinės Karalystės ministras pirmininko Boriso Johnsono teigimu, Vladimiras Putinas pradėjo karą prieš Ukrainą ne dėl to, kad ši ketino prisijungti prie NATO, o dėl to, kad manė, jog aljansas nesiruošia rimtai ginti Ukrainos.

B. Johnsonas ir V. Zelenskis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas ir V. Zelenskis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 2:09 PM, atnaujinta Jan 31, 2023, 2:57 PM

Pasak jo, Vakarai jau dešimtmečius naudoja „diplomatinį dviprasmiškumą NATO ir Ukrainos klausimu – ir tai baigėsi visiška katastrofa“.

„Jau daugelį metų ukrainiečiams sakome, kad NATO vykdome atvirų durų politiką, kad jie turi teisę „pasirinkti savo likimą“ ir kad Rusija neturėtų turėti veto teisės“, – rašė jis „The Washington Post“.

„Iš principo – taip, praktiškai – ne. Tokia buvo žinia“, – apibendrino britas.

B. Johnsonas pažymėjo, kad visą šį laiką NATO narės Maskvai leido suprasti, kad Ukraina niekada neprisijungs prie aljanso, nes per daug NATO narių pačios pasinaudos savo veto teise.

„Rezultatas – baisiausias karas Europoje per pastaruosius 80 metų. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sugriovė daugybę gyvenimų, namų, vilčių ir svajonių“, – rašė jis.

Pasak B. Johnsono, V. Putinas pradėjo plataus masto karą, nes NATO nelabai rimtai žiūrėjo į Ukrainos gynybą.

Po 2014 Rusijos agresijos veiksmų sukurtą „Normandijos Formatą“ buvęs premjeras pavadino tragikomišku: „Rusija ir Ukraina buvo traktuojamos kaip vienodai kaltos, nors akivaizdu, kad Rusija buvo agresorė, o Ukraina – auka.“

„V. Putinas įsiveržė ne todėl, kad manė, jog Ukraina ketina prisijungti prie NATO. Jis visada žinojo, kad tai mažai tikėtina. Jis užpuolė Ukrainą, nes manė – ir turėjo daugybę įrodymų – kad mes nesame rimtai nusiteikę ginti Ukrainą“, – rašė jis.

B. Johnsono nuomone, jei NATO būtų buvusi pakankamai drąsi ir nuosekli, kad įtrauktų Ukrainą į aljansą, ir jei būtų iš tikrųjų turėjusi omenyje tai, ką sakė, šios visiškos katastrofos būtų buvę galima išvengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.