Pareigūnas: 100 gyvybių nusinešęs sprogimas Pakistano mečetėje buvo „kerštas policijai“

Išvakarėse Pakistano Pešavaro mieste įvykęs incidentas, kai mečetėje policijos būstinėje susisprogdino mirtininkas, pražudęs 100 žmonių, buvo tikslinė keršto ataka, antradienį pareiškė policijos viršininkas.

Sprogimo Pakistano mečetėje vieta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sprogimo Pakistano mečetėje vieta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pakistanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pakistanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sprogimo Pakistano mečetėje aukų skaičius padidėjo iki 89.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sprogimo Pakistano mečetėje aukų skaičius padidėjo iki 89.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 3:20 PM

Provincijos sostinėje Pešavare pirmadienį 300–400 policininkų buvo susirinkę į popietinę maldą mečetėje, kai sprogimo jėga sugriovė visą sieną ir didžiąją stogo dalį, o nuolaužos užgriuvo pareigūnus.

„Mes kovojame su kovotojais, todėl į mus ir buvo nusitaikyta, – naujienų agentūrai AFP sakė miesto policijos viršininkas Muhammadas Ijazas Khanas. – Tikslas buvo demoralizuoti mus kaip jėgą.“

Nuo 2021 metų rugpjūčio, kai Talibanas perėmė Kabulo kontrolę, netoli Pešavaro esančiose teritorijose, besiribojančiose su Afganistanu, nuolat daugėja kovotojų, kurie dažnai kėsinasi į saugumo patikros postus, išpuolių.

Išpuolius dažniausiai rengia Pakistano Talibanas ir vietinis „Islamo valstybės“ padalinys, tačiau išpuoliai, per kuriuos nukenčia daug žmonių, tebėra reti.

Chaibero Pachtunchvos provincijos policijos viršininkas Moazamas Jahas Ansari žurnalistams sakė, kad mirtininkas sprogdintojas į mečetę įėjo kaip svečias, turėdamas su savimi 10–12 kilogramų „sprogstamosios medžiagos“.

Jis pridūrė, kad išpuolį galėjo surengti su Pakistano Talibanu susijusi kovotojų grupuotė.

Pareigūnai tiria, kaip viename iš griežčiausiai kontroliuojamų miesto rajonų, kur taip pat įsikūrę žvalgybos ir kovos su terorizmu biurai ir regioninis sekretoriatas, galėjo įvykti toks didelis saugumo pažeidimas.

Prieš spalio mėnesį vyksiančius rinkimus šalį jau slegia didžiulis ekonomikos nuosmukis ir politinis chaosas.

Išgyvenusiųjų paieška

Provincijos vyriausiasis ministras Muhammadas Azamas Khanas patvirtino, kad tai buvo mirtininko išpuolis.

Ataka pareikalavo 100 gyvybių, o 225 žmonės buvo sužeisti. Kai kurių ligoninėje gydomų sužeistųjų būklė tebėra sunki, sakė aukšto rango Pešavaro pareigūnas Kashifas Aftabas Abbasi.

Iš po nuolaužų tebebuvo traukiami lavonai, o gelbėtojai, naudodami pasiklausymo prietaisus, bandė po griuvėsiais išgirsti išgyvenusiųjų širdies dūžius.

„Septynias valandas išbuvau įstrigęs po griuvėsiais, o virš manęs gulėjo lavonas. Buvau praradęs viltį išgyventi“, – antradienį iš ligoninės naujienų agentūrai AFP pasakojo 23 metų policijos konsteblis Wajahatas Ali, kuriam buvo sulaužytos kojos.

Išpuolį išgyvenęs policininkas Shahidas Ali pasakojo, kad sprogimas įvyko praėjus kelioms sekundėms po to, kai imamas pradėjo maldą.

„Mačiau į dangų kylančius juodus dūmus. Išbėgau gelbėdamas savo gyvybę“, – AFP sakė 47 metų vyras.

Dešimtys žuvusių policijos pareigūnų vėliau buvo palaidoti po maldos ceremonijos. Karstai buvo išrikiuoti eilėmis ir uždengti Pakistano vėliavomis. Jie buvo palaidoti su garbės sargyba

„Teroristai nori sukelti baimę, taikydamiesi į tuos, kas vykdo pareigą ginti Pakistaną“, – sakoma ministro pirmininko Shahbazo Sharifo pareiškime.

Didėjantis kovingumas

Pareiškime Pakistano Talibanas, atskiras nuo Afganistano Talibano judėjimas, turintis panašią islamistinę ideologiją, neigė, kad yra atsakingas už naujausią sprogimą.

Pakistano Talibanas, žinomas kaip „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ arba TTP, nuo atsiradimo 2007 metais, daugelį metų vykdė siaubingus smurtinius veiksmus, tačiau pastaruoju metu bandė save vaizduoti kaip ne tokią žiaurią grupuotę, teigdamas, kad nesikėsina į maldos vietas.

Tačiau saugumo pareigūnas Pešavare, prašęs neskelbti jo pavardės, antradienį sakė, kad valdžios institucijos svarsto visas versijas, įskaitant nuo TTP atskilusios grupuotės, „Islamo valstybės“ ar kelių grupuočių koordinuotą išpuolį.

„Praeityje kovotojų grupuotės, įskaitant TTP, įvykus išpuoliams mečetėse, dažnai neprisiimdavo už juos atsakomybės“, nes mečetė laikoma šventa vieta, AFP sakė pareigūnas.

Kadaise Pakistane beveik kasdien vykdavo sprogdinimai, tačiau 2014 metais pradėta plataus masto karinė valymo operacija iš esmės atkūrė tvarką.

Analitikai teigia, kad kovotojai buvusiose genčių teritorijose, esančiose šalia Pešavaro ir besiribojančiose su Afganistanu, sugrįžus Afganistano Talibanui įgijo drąsos, o Islamabadas kaltina į valdžią Kabule sugrįžusius talibus nesugebėjus apsaugoti savo kalnuotos sienos.

Tačiau masiniai išpuoliai, per kuriuos žūsta daug žmonių, tebėra palyginti reti, o „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už pernykštį išpuolį Pešavaro šiitų mažumos mečetėje, kurioje žuvo 64 žmonės,

Šalies provincijos paskelbė, kad po sprogimo jose paskelbta aukšto lygio parengtis, dislokuotos papildomos saugumo pajėgos, o sostinėje Islamabade ant pastatų ir prie įvažiavimų į miestą dislokuoti snaiperiai.

Drastiškas saugumo pažeidimas įvyko tą dieną, kai Jungtinių Arabų Emyratų prezidentas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas turėjo apsilankyti Islamabade. Paskutinę minutę kelionė buvo atšaukta dėl blogų oro sąlygų.

Pakistanas taip pat rengiasi antradienį priimti Tarptautinio valiutos fondo (IMF) delegaciją, siekdamas gauti gyvybiškai svarbią gelbėjimo paskolą ir išvengti gresiančio įsipareigojimų nevykdymo.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį pasmerkė sprogdinimą, o JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė užuojautą dėl „siaubingo išpuolio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.