Prancūzija rengiasi naujam dideliam protestui antradienį

Prancūzijos antradienį laukia suirutės kupina diena su transporto trikdžiais, masiniais streikais ir demonstracijomis, kurios jau antrą kartą per mėnesį apims šalį, gyventojams protestuojant prieš planuojamą pensinio amžiaus didinimo reformą.

Protestas Prancūzijoje.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Protestas Prancūzijoje.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vėliava.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Prancūzijos vėliava.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Protestas Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 1:08 PM

Skaičiuojama, kad į gatves visoje šalyje išeis apie 1 mln. žmonių, protestuojančių prieš planus padidinti pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis iš policijos.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, visoje šalyje mobilizuota apie 11 tūkst. policininkų, o 4 tūkst. jų dislokuoti Paryžiuje, kur tikimasi kelių šimtų radikaliai nusiteikusių neramumų kurstytojų.

Šių metų sausio 19 dieną apie 1,1 mln. žmonių išėjo į gatves protestuodami prieš siūlomą reformą ir tai buvo didžiausias protestas nuo paskutinio svarbaus pensijų reformos etapo 2010 metais.

Milijonams prancūzų antradienį teko ieškoti alternatyvių būdų pasiekti kelionės tikslą, dirbti iš namų ar paimti poilsio dieną, kad galėtų prižiūrėti savo mokyklinio amžiaus vaikus, nes transporto ir švietimo sektorių darbuotojai prisijungė prie streikuotojų.

„Tai daugiau nei tik apie pensijas, tai apie tai, kokios visuomenės norime“, – naujienų agentūrai AFP sakė 59 metų universiteto profesorė Martine Beugnet, ketinanti dalyvauti antradienio protestuose.

Dauguma Paryžiaus metro ir priemiestinių geležinkelių paslaugų antradienį bus smarkiai apribotos, pranešė sostinėje veikianti transporto operatorė RATP.

Tuo metu geležinkelių bendrovė SNCF prognozavo, kad tarpmiestinių traukinių grafikas taip pat bus sutrikdytas – greičiausiai važiuos tik vienas iš trijų greitųjų traukinių.

Ieško kitų traukinių

Pietvakariniame Bordo mieste 36 metų Cheikhas Sadibou Tamamate atvyko į traukinių stotį ankstyvą antradienio rytą, tikėdamasis suspėti į rytinį į Paryžių važiuojantį traukinį, rezervavęs bilietą į 5 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku traukinį.

„Deja, jis buvo atšauktas“, – teigė Ch. Sadibou Tamamate.

Tuo metu 32 metų Guillaume'as Chaux, sėdėdamas ant suoliuko ir laikydamas atidarytą nešiojamąjį kompiuterį, teigė apie atšauktą jam reikalingą traukinį sužinojęs jau atvykęs į stotį, bet vis tiek tikėjosi antradienį pasiekti Londoną.

„Žiūriu kelionių programėles, kad galėčiau patekti į kitą traukinį. Niekas man nieko nepranešė“, – pažymėjo jis.

Regis, kelionės oro transportu bus mažiau sutrikdytos, o nacionalinė vežėja „Air France“ pranešė atšauksianti vieną iš 10 trumpų ir vidutinių nuotolių skrydžių, tačiau tolimųjų skrydžių grafikas nebus paveiktas.

Kalbant apie tarptautinių traukinių eismą, tikimasi tik nedidelių sutrikimų, įskaitant greitąjį traukinį „Eurostar“.

Pasak didžiausios mokytojų profsąjungos „Snuipp-FSU“, antradienį streikuos maždaug pusė visų darželių auklėtojų ir pradinių klasių mokytojų.

Prancūzijos naftos pramonė antradienį greičiausiai bus paralyžiuota, nes, kaip pranešė profsąjunga CGT, vienijanti energetikos milžinės „TotalEnergies“ darbuotojus, streikuos apie 75–100 proc. bendrovės darbuotojų.

„Negali būti derybų“

Net 61 proc. prancūzų remia protestų judėjimą, pirmadienį parodė „OpinionWay“ atlikta apklausa, arba 3 procentiniais punktais daugiau nei sausio 12 dieną.

Daugiausia prieštaravimų sulaukusi reformos dalis yra susijusi su minimaliu pensinio amžiaus didinimu.

Visgi pakeitimai taip pat apima metų, per kuriuos žmonės turi mokėti įmokas, kad galėtų gauti visą pensiją, skaičiaus padidinimą.

Prezidentas Emmanuelis Macronas pernai savo perrinkimo kampanijoje pabrėžė pensijų reformos svarbą.

45 metų centristas pirmadienį sakė, kad pokyčiai yra „esminiai, kai lyginame save su likusia Europa“.

Prancūzijoje iki šiol galiojo mažiausia amžiaus riba, nuo kurios pradedama mokėti valstybinė pensija, tarp visų didžiųjų Europos ekonomikų.

Vyriausybė pareiškė, kad pokyčiai būtini siekiant garantuoti būsimą pensijų sistemos finansavimą, kurioje, kaip prognozuojama, per ateinančius kelerius metus atsiras deficitas.

Visgi oponentai atkreipia dėmesį į tai, kad sistema nesusiduria su sunkumais, cituodami nepriklausomos pensijų konsultacinės tarybos vadovą: „Pensijų išlaidos nėra nekontroliuojamos, jos yra gana ribotos“.

Vyriausybė pranešė, kad dėl kai kurių siūlomų priemonių gali būti deramasi, tačiau premjerė Elisabeth Borne teigė, kad pensinio amžiaus didinimas „negali būti derybų objektu“.

Parlamento komitetai įstatymo projektą pradėjo nagrinėti pirmadienį.

Kairioji opozicija pateikė daugiau nei 7 tūkst. įstatymo projekto pataisų, siekdama sulėtinti jo tvirtinimo kelią parlamente.

E. Macrono sąjungininkams centristams, neturintiems absoliučios daugumos, reikės konservatorių balsų, kad naujasis įstatymas būtų patvirtintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.