Trys „al Qaeda“ nariai žuvo Jemene per įtariamą JAV bepiločio lėktuvo smūgį

Jemeno šiaurės rytuose pirmadienį per numanomą JAV bepiločio lėktuvo smūgį žuvo trys, kaip teigiama, grupuotės „al Qaeda“ kovotojai, pranešė vietos valdžios pareigūnas.

„al Qaeda“ kovotojai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„al Qaeda“ kovotojai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 12:51 PM

Pareigūnų teigimu, išpuolis buvo įvykdytas prieš automobilį Maribo provincijoje, kurioje 2021-aisiais vyko įnirtingi mūšiai Jemeno pilietinio karo metu.

„Trys „al Qaeda“ nariai žuvo per, kaip manoma, amerikiečių bepiločio lėktuvo smūgį“, – naujienų agentūrai AFP su anonimiškumo sąlyga teigė vyriausybės pareigūnas.

„Trys asmenys buvo automobilyje Obeidoje, kai į juos buvo nutaikytas galimas JAV smūgis, ir jie iš karto žuvo“, – pridūrė jis.

Dar vienas Maribo vyriausybės pareigūnas patvirtino, kad buvo smogta „al Qaeda“ kovotojams ir kad yra žuvusiųjų. Vašingtonas iš karto nepateikė jokių komentarų.

Jungtinės Valstijos Arabijos pusiasalyje veikiančią „al Qaeda“ (AQAP) laiko viena iš pavojingiausių pasaulinio džihadistų tinklo atšakų.

„Al Qaeda“ ir kiti grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) lojalūs kovotojai sėkmingai veikia Jemeno pilietinio karo chaose, kuriame Saudo Arabijos remiama vyriausybė kovoja su Irano sąjungininkais husių sukilėliais.

AQAP vykdė operacijas tiek prieš husių, tiek prieš vyriausybės pajėgas ir rengė pavienius išpuolius užsienio šalyse.

Daugiau nei du dešimtmečius JAV kovoja prieš AQAP lyderius naudodama bepiločius lėktuvus, nors pastaraisiais metais atakų skaičius smarkiai sumažėjo.

Jemeną konfliktas krečia nuo 2015-ųjų, kai Saudo Arabijos vadovaujama koalicija įsitraukė tam, kad paremtų vyriausybę po to, kai husiai užgrobė šalies sostinę Saną.

Per šį konfliktą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, o Jungtinės Tautos jį pavadino didžiausia pasaulyje humanitarine krize, dėl kurios milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.