Austrija spaudžiama neleisti Rusijai dalyvauti ESBO susitikime

20 šalių parlamentarai laišku paragino Austriją neleisti Rusijos delegatams dalyvauti vėliau šį mėnesį vyksiančiame didžiausios pasaulyje saugumo institucijos susitikime. Su šiuo laišku ketvirtadienį susipažino agentūra AFP.

ESBO.<br>IMAGO Images/Scanpix nuotr.
ESBO.<br>IMAGO Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-02 20:21

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) parlamentinė asamblėja vyks Vienoje vasario 23–24 dienomis, per Maskvos invazijos į Ukrainą metines.

15 ES valstybių, taip pat Kanados, Sakartvelo, Islandijos, Jungtinės Karalystės ir pačios Ukrainos nacionalinių parlamentų nariai prieštaravo Rusijos dalyvavimui susitikime ir paragino Austriją uždrausti jos delegacijai atvykti.

Austrijos vyriausybei išsiųstame laiške teigiama, kad Rusija išnaudos šį susitikimą „skleisti dezinformacijai, netikroms naujienoms ir neapykantos kalboms“.

„Rusijos parlamentarų dalyvavimas Vienos posėdyje... Rusijoje būtų suprantamas kaip netiesioginis jos legitimizavimas ir dalinis grįžimas prie „įprastinės veiklos“, – rašoma laiške. – Rusija suprastų, kad gali pasiekti savo karinių tikslų nerizikuodama ostrakizmu, izoliacija ir tarptautinėmis sankcijomis“.

Laiške pažymima, kad praėjusiais metais JK ir Lenkija neleido Rusijos delegatams dalyvauti ESBO parlamentiniuose susitikimuose abiejose šalyse.

Ukrainos ambasadorius ESBO Jevgenijus Cymbaliukas AFP atsiųstame pareiškime teigė, kad Rusijai neturėtų būti suteikta „galimybė surengti didelį propagandinį šou“.

Austrija, kurioje įsikūrusi ESBO ir daugybė kitų tarptautinių organizacijų, „pagal tarptautinę teisę privalo leisti įvažiuoti visų ESBO dalyvaujančių valstybių delegatams“, AFP sakė jos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

„Tai ne Austrijos kvietimas, o oficialus ESBO parlamentinės asamblėjos susitikimas... ES sankcijos numato draudimo atvykti išimtį būtent tokiems atvejams“, – sakė ji, tačiau pridūrė, kad įvažiuoti rusams buvo leista „tik dalyvavimo susitikime tikslu“. Ji patvirtino, kad Austrija gavo laišką.

ESBO buvo įkurta 1957 metais siekiant skatinti Vakarų ir Rytų blokų santykius, o tarp dabartinių 57 jos narių yra ir NATO šalių, ir Maskvos sąjungininkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.