Italų mafijos žudikas aptiktas dirbantis picų kepėju – sugautas po 16 metų slapstymosi

Nuteistas žudikas, kuris priklausė vienai galingiausių Italijos mafijos gaujų, buvo aptiktas dirbantis picų kepėju ir suimtas po beveik 17 metų slapstymosi.

Edgardo Greco.<br>AP/Scanpix nuotr.
Edgardo Greco.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 12:18 PM

63 metų Edgardo Greco įtariamas priklausęs liūdnai pagarsėjusiai Kalabrijos (Pietų Italija) mafijos organizacijai „Ndrangheta“. Interpolas pranešė, kad jis buvo suimtas ketvirtadienį Prancūzijos Sent Etjeno mieste, kur, pasak Prancūzijos prokurorų, vienu metu jis, prisidengęs slapyvardžiu, vadovavo itališkam restoranui.

Interpolas ketvirtadienį pranešė, kad „pavojingu bėgliu“ vadinamas E.Greco buvo ieškomas Italijoje, kad galėtų atlikti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už Stefano ir Giuseppe Bartolomeo nužudymą.

Broliai Bartolomeo buvo mirtinai sumušti geležiniais strypais žuvies sandėlyje 1991 m. sausį, pranešė Italijos policija. Jų kūnai taip ir nebuvo rasti, manoma, kad jie buvo ištirpinti rūgštyje. Konkuruojantys klanai užsakė juos nužudyti, nes, pasak gaujos vadų, broliai bandė plėsti savo verslą trukdydami kitų nusikalstamų šeimų verslams.

2021 m. birželį E.Greco tapo itališko restorano „Caffe Rossini Ristorante“ savininku ir vadovavo jam iki 2021 m. lapkričio, teigė Prancūzijos prokurorai. Remiantis dokumentais, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP, jis naudojo Paolo Dimitrio vardą ir taip pat su juo įsidarbino ir kituose itališko maisto restoranuose.

Iš „Caffe Rossini Ristorante“ „Facebook“ paskyros matyti, kad vietos spauda rašė apie restorano atidarymą 2021 m. „Paolo Dimitrio atidaro savo svajonių restoraną“, – skelbė vietos laikraščio „Le Progres“ straipsnio antraštė. Pasak Italijos žiniasklaidos, vakarais E.Greco taip pat dirbo išgalvota pavarde kitoje picerijoje.

E.Greco sulaikyti padėjo Interpolo vykdomas projektas „Bendradarbiavimas prieš „Ndrangheta“, kuriuo palengvinamas 195 valstybių narių policijos bendradarbiavimas.

Dar būdamas Italijoje E.Greco išvengė kalėjimo, nes pateikė suklastotus dokumentus, patvirtinančius netikrą ligą, dėl kurios gydymo jis negalėjo būti sulaikytas.

Interpolo pareiškime cituojamas Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Piantedosi, kuris teigė, kad šie suėmimai rodo jo šalies įsipareigojimą „kovoti su visų formų organizuotu nusikalstamumu ir surasti pavojingus bėglius“.

Brolių Bartolomeo nužudymas tapo lūžio tašku „Ndranghetoje“. Daugelis Kalabrijos mafijos bosų tapo informatoriais ir padėjo valdžios institucijoms suimti dešimtis savo bendrininkų. „Ndrangheta“ klanams būdingi glaudūs kraujo ryšiai, dėl kurių ši organizacija kadaise buvo beveik neįveikiama. Tačiau dabar daugelis šių bosų brolių, sūnėnų ir net vaikų nusprendė pasirodyti kaip liudytojai prieš savo giminaičius.

Interpolo teigimu, „Ndrangheta“ laikoma plačiausia ir galingiausia Italijos mafijos grupuote, veikiančia visame pasaulyje ir glaudžiai susijusia su prekyba kokainu, gabenamu į Europą iš Pietų Amerikos.

E.Greco suimtas praėjus savaitei po to, kai Italijos policija pranešė išardžiusi „Ndrangheta“ mafijos grupuotę, dominavusią didelėje pietų Kalabrijos teritorijoje, ir konfiskavusi daugiau kaip 250 mln.

Policija ir prokurorai pranešė, kad penkiasdešimt šešiems asmenims, iš kurių daugelis jau sėdi kalėjime, pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl įvairių nusikaltimų, įskaitant su mafija susijusį sąmokslą, turto prievartavimą, grobimą, kyšininkavimą ir ginklų laikymą.

Praėjusį mėnesį Italijos policija suėmė Matteo Messina Denaro, vieną garsiausių Sicilijos „Cosa Nostra“ mafijos bosų, kuris slapstėsi 30 metų. Šešiasdešimtmetis buvo suimtas po to, kai apsilankė Sicilijos sostinės Palermo sveikatos klinikoje, kurioje gydėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.