Internete plinta bauginanti prognozė, numačiusi žemės drebėjimą Turkijoje ir Sirijoje

Po to, kai pirmadienį anksti ryte Turkijos pietus ir Sirijos šiaurę sukrėtė pražūtingas 7,8 balo žemės drebėjimas, plačiai paplito vieno tyrėjo prognozė, numačiusi tikslią drebėjimo vietą ir apytikslį stiprumą.

Po to, kai pirmadienį anksti ryte Turkijos pietus ir Sirijos šiaurę sukrėtė pražūtingas 7,8 balo žemės drebėjimas, plačiai paplito vieno tyrėjo prognozė, numačiusi tikslią drebėjimo vietą ir apytikslų stiprumą.<br>„Twitter“ nuotr.
Po to, kai pirmadienį anksti ryte Turkijos pietus ir Sirijos šiaurę sukrėtė pražūtingas 7,8 balo žemės drebėjimas, plačiai paplito vieno tyrėjo prognozė, numačiusi tikslią drebėjimo vietą ir apytikslų stiprumą.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 8:20 PM

„Anksčiau ar vėliau šiame regione (Pietų ir Vidurio Turkija, Jordanija, Sirija, Libanas) įvyks apytiksliai 7,5 balo žemės drebėjimas“, – penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė tyrėjas Frankas Hoogerbeetsas.

Po žemės drebėjimo jo „Twitter“ paskelbta žinutė plačiai paplito internete – surinkta daugiau nei 23 mln. peržiūrų ir 25 000 žinutės pasidalijimų. Vienas vartotojas pažymėjo, kad F.Hoogerbeetsas nuspėjo tikslią teritoriją ir beveik tikslų drebėjimo stiprumą.

F.Hoogerbeetso „Twitter“ paskyroje rašoma, kad jis yra Saulės sistemos geometrijos tyrimo instituto (angl. Solar System Geometry Survey) tyrėjas.

Jis neturi mokslinio išsilavinimo, bet yra entuziastas. Tai 2015 m. jis pasakojo televizijai „FOX40“ apie savo prognozę, teigiančią, kad įvyks didelis žemės drebėjimas Kalifornijoje. Vis dėlto ji neišsipildė.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) teigia, kad žemės drebėjimo laiko ir datos nuspėti neįmanoma.

USGS interneto svetainėje teigiama, kad nei USGS, nei kiti mokslininkai niekada nenumatė stipraus žemės drebėjimo ir kad mokslininkai gali tik apskaičiuoti tikimybę, jog per tam tikrą metų skaičių tam tikroje teritorijoje įvyks stiprus žemės drebėjimas.

„Tie, kurie teigia, kad gali nuspėti žemės drebėjimus, pateikia bendras prognozes, kurios yra pernelyg bendro pobūdžio, tad joms visuomet tiks koks nors žemės drebėjimas“, – teigia USGS.

Pasak geofizikos profesoriaus, tyrinėjančio seisminį aktyvumą Artimuosiuose Rytuose, šiandien Turkijoje įvykęs 7,8 balo žemės drebėjimo „stiprumas“ yra didžiausias per „šimtą metų“.

Saudo Arabijos Karaliaus Abdulos universiteto profesorius Martinas Mai, kalbėdamas su radijo „Radio 5 Live“ laidos „Naga Munchetty“ vedėja, sakė, kad šiuo metu „nėra jokio būdo“ nuspėti žemės drebėjimus.

„XX a. septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje mokslo bendruomenėje buvo vilčių ir pastangų sakyti, kad žemės drebėjimus galima nuspėti, visos šios teorijos idėjos nepasitvirtino“, – sako jis ir priduria, kad šalys negali „nuspėti“ ar „užkirsti kelio“ žemės drebėjimams – gali tik „pasiruošti“.

M.Mai priduria, kad antrąjį šiandien įvykusį žemės drebėjimą atskiroje lūžio linijoje greičiausiai sukėlė pirmasis.

„Ši tektoninė plokštė per pastaruosius dešimtmečius ar šimtmečius buvo apkrauta ir tikriausiai jau buvo pasiruošusi judėti, o šio ryto žemės drebėjimas ją pastūmėjo per kraštą“, – sako jis.

F.Hoogerbeetsas pirmadienį „Twitter“ rašė: „Užjaučiu visus, nukentėjusius nuo stipraus žemės drebėjimo Centrinėje Turkijoje. Kaip jau minėjau anksčiau, šiame regione anksčiau ar vėliau tai turėjo įvykti, panašiai kaip 115 ir 526 metais. Prieš tokius žemės drebėjimus visada būna kritinė planetos geometrija, kaip buvo vasario 4–5 d.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.