Švedijos premjeras apie prisijungimą prie NATO: jaučiame, kad esame laukiami

Lietuvoje viešintis Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas pabrėžė, kad nepaisant Turkijos pasipriešinimo, šalis jaučia NATO narių paramą toliau eiti Aljanso narystės keliu. U. Kristerssonas akcentavo, kad prisijungimas prie Aljanso padėtų sustiprinti ne tik pačios Švedijos, tačiau ir viso NATO saugumą.

Švedijos Karalystės Ministras Pirmininkas Ulfas Kristerssonas.<br>ELTA nuotr.
Švedijos Karalystės Ministras Pirmininkas Ulfas Kristerssonas.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 5:09 PM

„28 iš 30 NATO valstybių narių labai greitai ratifikavo mūsų paraišką, cituojant Stoltenbergą, jis sakė, kad tai greičiausias procesas istorijoje“, – po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte sakė U. Kristerssonas.

„Ir, nors pripažįstu, kad to nepakanka, tačiau mums tai vis dar labai svarbu. Jaučiame, kad esame laukiami, kad esame šeimos dalis. (...) Ir parama, kalbant apie žodines formuluotes iš valstybių narių, ir kitus būdus, kaip Lietuvą, kitos šalys mus rėmė, parama buvo milžiniška. Tikrai jaučiame, kad esame laukiami“, – pridūrė jis.

Nors Turkija vis dar priešinasi Švedijos prisijungimui prie NATO, vis tik, nurodo U. Kristerssonas, Turkijos Vyriausybė taip pat mato dedamas Švedijos pastangas.

„Ką pažadėjome padaryti ir mūsų pažadai trišaliame susitarime tarp Suomijos, Švedijos ir Turkijos, jie išdėstyti ten ir jie labai konkretūs. Mes darome būtent tai, ką įsipareigojome daryti. Ir taip pat Turkijos Vyriausybė kelis kartus mums patvirtino, kad jie taip pat mato mūsų pastangas“, – nurodė jis.

U. Kristerssonas akcentavo, kad Švedijos prisijungimas prie Aljanso taip pat padėtų stiprinti NATO saugumą.

„Žinoma, siekiame NATO narystės, nes NATO labai padėtų ir Švedijos saugumui. Mes nesame kuklūs, mes suprantame, kad ir patys galime prisidėti saugumo srityje, ypač aviacijos srityje, jūroje, nes turime tokių pajėgumų, kurie padėtų ir kitiems sąjungininkams“, – pridūrė jis.

I. Šimonytė: tai ne tik apie Švediją, Suomiją ir jų narystę, tai viso Baltijos regiono saugumo klausimas

Po susitikimo su Švedijos premjeru I. Šimonytė taip pat akcentavo, kad NATO klausimas nėra susijęs tik su Švedija bei Suomija – tai viso regiono saugumas.

„Tai yra ne tik apie Švediją, Suomiją ir jų narystę NATO, tai yra taip pat viso Baltijos regiono saugumo klausimas. Mes esame šitame regione manau, kad dori ir padorūs NATO nariai, gero norintys, sunkiai dirbantys, vykdantys savo įsipareigojimus ir tikrai savo interesą matyti šias šalis kuo greičiau NATO gretose dėl bendro regiono saugumo turime visą moralinę teisę paryškinti. Neabejoju, kad tas ir bus daroma“, – sakė I. Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?