Šimtams Tailando vaikų gresia bausmės dėl protestų, teigiama „Amnesty“ ataskaitoje

Daugiau nei 200 Tailando vaikų pateikti sunkūs kaltinimai, tarp jų – ir antivalstybine veikla, dėl to, kad 2020 metais jie dalyvavo karalystę sukrėtusiuose, bet iš esmės taikiuose protestuose už demokratiją, trečiadienį pranešė „Amnesty International“.

Šimtams Tailando vaikų gresia bausmės dėl protestų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šimtams Tailando vaikų gresia bausmės dėl protestų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-08 12:11

Jaunimo vadovaujamos demonstracijos, kuriose buvo reikalaujama politinių pokyčių ir reformų neliečiamos Tailando monarchijos atžvilgiu, 2020 metų pabaigoje, pačiame jų įkarštyje, į Bankoko gatves išvedė dešimtis tūkstančių žmonių.

„Amnesty“ apkaltino Tailando valdžios institucijas, kad jos „suiminėjo, persekiojo, stebėjo ir baugino“ protestuojančius vaikus už dalyvavimą, ir paragino panaikinti kaltinimus jaunesniems nei 18 metų asmenims.

„Vaikams, kurių visas gyvenimas dar prieš akis, dabar gresia griežtos sankcijos vien už dalyvavimą taikiuose protestuose“, – sakė „Amnesty International“ Tailando padalinio tyrėjas Chanatipas Tatiyakaroonwongas.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos teigimu, beveik 300 jaunesnių nepilnamečių asmenų buvo pateikti kaltinimai, o daugiau nei 200 bylų vis dar nagrinėjamos.

Dauguma jaunuolių kaltinami pažeidę taisykles dėl viešų susirinkimų, įvestas COVID-19 pandemijos metu. Tačiau mažiausiai 17 nepilnamečių yra kaltinami monarchijos įžeidimu, už kurį gresia ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Pagal karalystės įstatymus, kurie yra vieni griežčiausių pasaulyje, už monarchijos įžeidimą gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Amnesty“ ataskaitoje teigiama, kad jauniausiam per protestą suimtam vaikui buvo 11 metų, o kitu atveju policija, kaip pranešama, 2021 metų liepos mėnesį 12-mečiui sutramdyti panaudojo raiščius kabeliams.

Nepilnamečiai tyrėjams pasakojo, kad valdžios institucijos ne tik juos sekė, bet ir darė spaudimą jų mokytojams ir tėvams, kad šie atkalbėtų juos nuo dalyvavimo protestuose. Kai kuriais atvejais dėl to kilo šeimyniniai ginčai, buvo naudojamas fizinis smurtas, vaikai net buvo išvaromi iš namų, sakoma ataskaitoje.

„Amnesty“ paragino Tailando valdžios institucijas panaikinti kaltinimus taikiai protestuojantiems vaikams, sakydama, kad jie turi turėti galimybę laisvai protestuoti ir nebūti už tai baudžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.