Kinija pasmerkė J. Bideno žodžius apie Xi Jinpingą: „Tokia JAV retorika yra labai neatsakinga“

Pekinas ketvirtadienį pasmerkė JAV prezidento Joe Bideno komentarus, esą Kinijos vadovas Xi Jinpingą susiduria su „didžiulėmis problemomis“, ir pareiškė, kad šie komentarai „labai neatsakingi“.

Xi Jinpingas ir Joe Bidenas prieš G20 aukščiausiojo lygio susitikimą 2022 m. lapkričio 14 d., Balyje, Indonezijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir Joe Bidenas prieš G20 aukščiausiojo lygio susitikimą 2022 m. lapkričio 14 d., Balyje, Indonezijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-09 11:12

Interviu „PBS NewsHour“ J. Bidenas trečiadienį sakė, kad Kinijos galimybes konfrontuoti su JAV riboja būtinybė apsaugoti tarptautinę prekybą ir kad pats Xi Jinpingas yra nepavydėtinoje padėtyje.

Ketvirtadienį Kinija reagavo į šiuos žodžius, o Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning eiliniame brifinge pareiškė, kad Pekinas yra „labai nepatenkintas“.

„Tokia JAV retorika yra labai neatsakinga ir prieštarauja elementariam diplomatiniam etiketui“, – sakė Mao, pridurdama, kad Pekinas „griežtai tam priešinasi“.

Po trumpo santykių atšilimo lapkričio mėnesį įvykusio J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimo G20 šalių grupės renginio metu JAV ir Kinijos santykiai atvėso, kai virš JAV pasirodė Kinijos oro balionas, kurį šeštadienį numušė JAV karinės oro pajėgos.

JAV teigė, kad balionas buvo skirtas šnipinėjimui, o Kinija tai neigė ir tvirtino, kad tai buvo orų stebėjimo prietaisas, kuris nukrypo nuo kurso.

Trečiadienį per interviu J. Bidenas gynė sprendimą numušti orlaivį ir pabrėžė, kad JAV nesiekia konflikto su Kinija. Tačiau jis taip pat sakė, kad Xi turi „didžiulių problemų“, įskaitant „nelabai gerai veikiančią ekonomiką“.

„Ar galite įvardyti kokį nors kitą pasaulio lyderį, kuris norėtų susikeisti vietomis su Xi Jinpingu? Aš nežinau nė vieno“, – sakė J. Bidenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.