Žiniasklaida: „SpaceX“ apribojo Ukrainos „Starlink“ interneto naudojimą

Elono Musko „SpaceX“ ėmėsi priemonių, kad neleistų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms naudotis bendrovės „Starlink“ palydovinio interneto paslauga bepiločių orlaivių valdymui, vasario 8 d. pranešė „SpaceX“ prezidentė, rašo „Reuters“.

Karas Ukrainoje. Ukrainos karys atjungia „Starlink“ ryšį per stačiatikių Kalėdas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys atjungia „Starlink“ ryšį per stačiatikių Kalėdas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-09 10:50

Ukrainos kariuomenė naudojosi „Starlink“ palydovais, kad gautų prieigą prie interneto, kai dingsta elektra ar yra kitokių trikdžių. Jis taip pat yra saugesnis nei kiti tinklai, todėl Rusijos kariams beveik neįmanoma perimti Ukrainos veiklos.

Gwynne Shotwell, „SpaceX“ prezidentė ir vyriausioji operacijų vadovė, teigė, kad „SpaceX“ palydovinio interneto paslauga „Starlink“ „niekada nebuvo skirta ginkluoti“.

„Tačiau ukrainiečiai ją panaudojo tokiais būdais, kurie buvo neplanuoti ir nebuvo jokio susitarimo dalis“, – sakė ji per konferenciją Vašingtone.

G.Shotwell taip pat sakė, kad Ukrainos kariuomenė naudojo „Starlink“ palydovus bepiločiams orlaiviams valdyti. Bepiločiai orlaiviai Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms mūšio lauke buvo labai svarbūs nuo pat plataus masto Rusijos invazijos pradžios.

„Yra dalykų, kuriuos galime padaryti, kad apribotume jų galimybes tai daryti, – sakė G.Shotwell. – Yra dalykų, kuriuos galime padaryti ir padarėme“, – sakė ji, nepateikdama tikslių priemonių, kurių buvo imtasi.

G.Shotwell teigimu, „Starlink“ palydovų naudojimas dronams valdyti viršijo „SpaceX“ susitarimą su Ukrainos vyriausybe. Sutartis buvo skirta humanitariniams tikslams, pavyzdžiui, ligoninėms, bankams ir šeimoms aprūpinti internetu, sakė ji.

„Žinome, kad kariškiai juos naudoja ryšiams, ir tai yra gerai, – sakė ji. – Tačiau mūsų tikslas niekada nebuvo, kad jie naudotų juos puolamiesiems tikslams“.

Paklausta apie paslaugų sutrikimus, kuriuos „Starlink“ patyrė Ukrainoje praėjusių metų pabaigoje, G.Shotwell sakė nežinanti, ar tie gedimai buvo susiję su priemonėmis, kurių buvo imtasi siekiant pažaboti Ukrainos kariškių naudojimąsi palydovais bepiločių orlaivių valdymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.