Rusijos sparnuotosios raketos kirto Moldovos oro erdvę Iškvietė Rusijos ambasadorių

Penktadienį per plataus masto raketų ataką, nukreiptą į Ukrainą, dvi Rusijos sparnuotosios raketos „Kalibr“ įskrido į Moldovos ir Rumunijos oro erdvę, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnyj. Po incidento Moldova iškvietė Rusijos ambasadorių, o Rumunijos gynybos ministerija patikslino, kad jos oro erdvės rusų raketos nekirto.

Rusijos sparnuotosios raketos kirto Moldovos ir Rumunijos oro erdvę.<br>Cover images/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Rusijos sparnuotosios raketos kirto Moldovos ir Rumunijos oro erdvę.<br>Cover images/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 12:08 PM, atnaujinta Feb 10, 2023, 2:12 PM

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas komentare „Ukrainska pravda“sakė:

„Vasario 10 d. 10.18 val. dvi Rusijos sparnuotosios raketos „Kalibr“ kirto Ukrainos ir Moldovos Respublikos valstybinę sieną. Maždaug 10.33 val. šios raketos kirto Rumunijos oro erdvę. Po to minėti oro taikiniai vėl įskrido į Ukrainos oro erdvę ten, kur susikerta trijų valstybių sienos.

Šiuo metu šis taikinys stebimas, taip pat imamasi priemonių jam numušti. Raketa buvo paleista iš Juodosios jūros.“

J.Ihnatas nurodė, kad Ukrainos oro pajėgos galėjo numušti šias Rusijos raketas, tačiau suprato riziką ir grėsmę kaimyninės valstybės gyventojams, todėl iš karto to nepadarė. Jis pridūrė, kad tai ne pirmas kartas, kai Rusija rengia provokacijas pažeisdama užsienio valstybių oro erdvę. Anksčiau tai buvo užfiksuota Moldovoje.

Moldova griežtai pasmerkė savo oro erdvės pažeidimą po to, kai šiandien virš jos praskriejo Rusijos raketos, pareiškė šalies gynybos ministerija.

Ji teigė, kad jos struktūros 10.18 val. vietos laiku užfiksavo raketą, skridusią virš Mocros miesto Padniestrės regione, o vėliau – virš Kosauti miesto Soročos rajone.

„Pažymime, kad Gynybos ministerija, bendradarbiaudama su atsakingomis šalies struktūromis, atidžiai stebi padėtį regione ir griežtai smerkia Moldovos Respublikos oro erdvės pažeidimą“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Dėl incidento su raketa Moldova iškvietė Rusijos ambasadorių, pranešė agentūra „Reuters“.

Tuo tarpu Rumunija penktadienį paneigė Ukrainos pranešimą, kad dvi Rusijos raketos buvo įskridusios į NATO narės oro erdvę.

Rumunija užfiksavo „oro taikinį, paleistą iš Juodosios jūros, iš Rusijos Federacijos laivo“, tačiau šis „niekur nekirto Rumunijos oro erdvės“, nurodė jos Gynybos ministerija.
Kiek anksčiau penktadienį Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas pranešė, kad dvi Rusijos raketos kirto Moldovos ir NATO narės Rumunijos oro erdvę prieš įskrisdamos į Ukrainą. Moldova patvirtino šį įvykį ir paskelbė iškviesianti Rusijos ambasadorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.