Po kelis mėnesius trukusių protestų Irane minimos Islamo revoliucijos 44-osios metinės

Dešimtys tūkstančių iraniečių šeštadienį išėjo į Teherano ir kitų miestų gatves paminėti 44-ųjų islamo revoliucijos metinių, nors dar visai neseniai kelis mėnesius šalyje vyko antivyriausybiniai protestai.

Dešimtys tūkstančių iraniečių šeštadienį išėjo į Teherano ir kitų miestų gatves paminėti 44-ųjų islamo revoliucijos metinių, nors dar visai neseniai kelis mėnesius šalyje vyko antivyriausybiniai protestai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Dešimtys tūkstančių iraniečių šeštadienį išėjo į Teherano ir kitų miestų gatves paminėti 44-ųjų islamo revoliucijos metinių, nors dar visai neseniai kelis mėnesius šalyje vyko antivyriausybiniai protestai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 11:28 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 3:39 PM

Pastaruosius dvejus metus 1979 metais įvykęs Vakarų palaikomo šacho nuvertimas dėl COVID apribojimų buvo minimas daugiausia važinėjant transporto priemonėmis ir motociklais.

Tačiau šiemet daugybė vėliavomis mojuojančių žmonių, nepaisydami vėsaus oro, pėsčiomis keliavo į kultinę sostinės Azadi (Laisvės) aikštę. Jie skandavo šūkius „Šalin JAV“, „Šalin Izraelį“, „Šalin Jungtinę Karalystę“ ir „Šalin išdaviką Al Saudą“, pranešė AFP žurnalistas.

Aplink aikštę, kurioje vėliau į minią turėtų kreiptis prezidentas Ebrahimas Raisi, buvo galima išvysti demonstruojamas balistines raketas „Sejjil“ ir dronus „Shahed 136“.

Valstybinė televizija pranešė, kad šventiniai renginiai vyksta 1 400 miestų ir miestelių visoje šalyje, ir parodė filmuotą medžiagą apie didelius mitingus Isfahano, Mašhado, Širazo ir Tabrizo miestuose.

Žmonės nešė Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei, taip pat mirusio Islamo respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollah Khomeini ir gerbiamo generolo Qasemo Soleimani, nukauto per JAV oro antskrydį Bagdado oro uoste 2020 metų sausį, portretus.

Jie taip pat laikė plakatus su užrašais „Stovėsime iki galo“, „Vieningas, stiprus ir stabilus Iranas“ ir „Mes paklūstame lyderiui“.

Iškilmės skirtos paminėti dienai, kai 10 dienų po sugrįžimo iš tremties šiitų dvasininkas R. Chomeinis 1979 metų vasarį ėmė vadovauti sukilimui, po kurio žlugo šacho vyriausybė.

Šachas Mohammadas Reza Pahlavi jau tų metų sausį pabėgo iš Irano po kelis mėnesius trukusių protestų prieš jo valdymą.

Šiemet minėjimas vyksta po visą Iraną apėmusių protestų, kurie kilo po to, kai rugsėjo 16 dieną areštinėje mirė 22 metų etninė kurdė Mahsa Amini, suimta už tariamą islamo respublikos moterų aprangos taisyklių pažeidimą.

Per protestus, kuriuos Irano valdžia vadino riaušėmis, žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis saugumo darbuotojų. Tūkstančiai iraniečių, tarp kurių buvo žymių visuomenės veikėjų, žurnalistų ir teisininkų, buvo suimti, tačiau daug jų neseniai buvo paleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.