A. Baerbock: Suomija ir Švedija turi tapti NATO narėmis „be tolesnio vilkinimo“

Suomijoje viešinti Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pasisakė už greitą Suomijos ir Švedijos prisijungimą prie NATO. Po pokalbių su kolega Pekka Haavistu Helsinkyje ji pirmadienį sakė, kad tai turi būti įgyvendinta „be tolesnio vilkinimo“.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 9:15 PM

Abiejų šalių įstojimas „sustiprins NATO kaip aljansą“, tai esą ypač svarbu Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje. Švedija ir Suomija atitinka visus stojimo į Aljansą kriterijus, apie tai NATO partnerės informavo Turkiją ir Vengriją, kalbėjo A. Baerbock.

Ankara kelis mėnesius blokuoja Švedijos pastangas tapti NATO nare. Turkijos vyriausybė reikalauja iš Stokholmo griežtesnių veiksmų prieš kurdų aktyvistus, kuriuos vadina „teroristais“. Pritarimo Švedijos jungimuisi prie NATO be Turkijos dar nėra davusi ir Vengrija.

Tai komentuodama, A. Baerbock teigė: „Abi šalys kartu pasiprašė priimamos į NATO, abi ėmėsi fundamentalių žingsnių, abi kartu turėtų tapti narėmis.

Abi Šiaurės šalys dėl Rusijos invazijos į Ukrainą pateikė paraiškas prisijungti prie Aljanso – taip sulaužydamos ilgametę savo karinio neutralumo tradiciją.

A. Baerbock Suomijos NATO paraišką pavadino „lūžio momentu“. Po 80 neutralumo metų tai esą „iš tiesų yra istorinis žingsnis“. Santykiams su Rusija prezidentaujant Vladimirui Putinui Vokietijos ministrė teigė šiuo metu perspektyvų nematanti. „Su šia Rusija artimiausioje ateityje santykių nebus“, – pažymėjo ji.

Iš Suomijos A. Baerbock vyks toliau į Švediją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.