Dėl virš JAV numuštų skraidančių objektų – dar daugiau nežinios

JAV kol kas neturi jokių įrodymų, kad šį mėnesį numušti trys neatpažinti skraidantys objektai būtų susiję su Kinija ar kokia nors užsienio šnipinėjimo programa, antradienį pareiškė Baltieji rūmai.

JAV teigia kol kas nežinančios trijų numuštų skraidančių objektų kilmės ir paskirties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV teigia kol kas nežinančios trijų numuštų skraidančių objektų kilmės ir paskirties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-14 18:44, atnaujinta 2023-02-14 18:45

JAV valdžios institucijos „iki šiol nematė jokių požymių ar ko nors, kas konkrečiai rodytų, kad šie trys objektai buvo KLR šnipinėjimo oro balionų programos dalis arba kad jie neabejotinai buvo susiję su išorės žvalgybos duomenų rinkimo pastangomis“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Jis sakė, kad šie trys objektai – du numušti virš JAV ir vienas virš Kanados – „galėjo būti balionai, paprasčiausiai susiję su komercinėmis ar mokslinių tyrimų įstaigomis, todėl nekenksmingi“.

Toks „galėtų būti pagrindinis paaiškinimas“, – sakė J.Kirby. Tačiau jis pabrėžė, kad Kinija vykdo „gerai finansuojamą ir apgalvotą programą“, pagal kurią šnipinėja JAV ir kitas šalis naudodama dideliame aukštyje galinčius skristi ir sunkiai aptinkamus oro balionus.

Toks balionas, pasak Amerikos pareigūnų, buvo numuštas vasario 4 dieną virš JAV rytinės pakrantės – tai buvo incidentas, dėl kurio paskelbtas padidintas pavojus ir atsargumo sumetimais buvo numušti kiti trys neatpažinti objektai.

Pekinas neigia, kad naudoja šnipinėjimo balionus, ir tvirtina, kad prie pakrantės numuštas didžiulis aparatas buvo skirtas meteorologiniams tyrimams.

Pasak Pentagono ir Baltųjų rūmų, išsiaiškinti trijų paslaptingų objektų esmę komandoms, pasiųstoms ieškoti nuolaužų, neleidžia sudėtingos oro bei geografinės sąlygos ir tam gali prireikti daug laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.