Tūkstančiai vaikų iš Ukrainos grobiami ir siunčiami į „perauklėjimo stovyklas“ visoje Rusijoje

JAV paskelbtoje naujoje ataskaitoje teigiama, kad per pastaruosius metus mažiausiai 6 tūkst. vaikų iš Ukrainos dalyvavo Rusijos „perauklėjimo“ stovyklose, o keli šimtai vaikų jose buvo laikomi savaitėmis ar mėnesiais ilgiau, nei planuota.

Vaikai Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Vaikai Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Vaikai Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vaikai Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusija mažiausiai 6 000 ukrainiečių vaikų išvežė į „perauklėjimo stovyklas“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusija mažiausiai 6 000 ukrainiečių vaikų išvežė į „perauklėjimo stovyklas“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 9:26 PM, atnaujinta Feb 15, 2023, 11:52 AM

Jeilio humanitarinių tyrimų laboratorijos ataskaitoje teigiama, kad Rusija taip pat paspartino prievartinį vaikų iš Ukrainos įvaikinimą ir globą, o tai gali būti laikoma karo nusikaltimu. Ataskaitą finansavo JAV valstybės departamentas.

Nuo karo pradžios per metus ukrainiečiai vaikai buvo išvežti į 43 stovyklas visoje Rusijoje, įskaitant Maskvos aneksuotą Krymą ir Sibirą, „prorusiškam patriotiniam ir kariniam ugdymui“, sakoma ataskaitoje.

Mažiausiai dviejose iš šių stovyklų vaikų grąžinimo data buvo atidėta kelioms savaitėms, o dar dviejose stovyklose kai kurių vaikų grąžinimas buvo atidėtas neribotam laikui.

Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos valdžios institucijos stengėsi vaikams per mokyklų programas, ekskursijas į patriotines vietas ir veteranų pokalbius suteikti prorusišką požiūrį.

Vaikai taip pat buvo mokomi naudotis šaunamaisiais ginklais, nors ataskaitą prižiūrėjęs Jeilio universiteto tyrėjas Nathanielis Raymondas teigė, kad nėra įrodymų, jog jie vėliau buvo siunčiami į Ukrainą kovoti.

„Vis daugiau įrodymų apie Rusijos veiksmus atskleidžia Kremliaus tikslus neigti ir slopinti Ukrainos tapatybę, istoriją ir kultūrą, – sakoma JAV valstybės departamento pareiškime. – Pražūtingas Vladimiro Putino karo poveikis Ukrainos vaikams bus jaučiamas ištisas kartas.“

JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as sakė, kad ataskaitoje išsamiai aprašomos sistemingos, vyriausybės mastu vykdomos Rusijos pastangos visam laikui perkelti tūkstančius Ukrainos vaikų į Rusijos vyriausybės kontroliuojamas teritorijas per 43 stovyklų ir kitų objektų tinklą.

„Daugeliu atvejų Rusija, prisidengdama nemokama vasaros stovykla, tariamai laikinai evakuodavo vaikus iš Ukrainos, o vėliau atsisakydavo juos grąžinti ir nutraukdavo bet kokius ryšius su jų šeimomis“, – apie dokumento turinį kalbėjo N.Price'as.

Ataskaitoje raginama suteikti galimybę neutraliai institucijai patekti į stovyklas ir nedelsiant sustabdyti Ukrainos vaikų įvaikinimą. Taip pat teigiama, kad šioje operacijoje aktyviai dalyvavo V.Putino padėjėjai, ypač prezidento įgaliotinė vaiko teisių klausimais Marija Lvova-Belova. Pranešime cituojami jos žodžiai, kad Rusijos šeimos įsivaikino 350 vaikų ir kad daugiau kaip 1 000 vaikų dar laukia įvaikinimas.

Rusijos ambasada Vašingtone į ataskaitos išvadas atsakė Maskvai būdingu cinišku naratyvu: „Rusija priėmė vaikus, kurie su šeimomis buvo priversti bėgti nuo apšaudymo... Darome viską, kad nepilnamečiai liktų šeimose, o tėvų ir giminaičių nebuvimo ar mirties atvejais – kad našlaičiai būtų perduoti globai“, – rašoma Rusijos ambasados JAV „Telegram“ kanale.

Pranešime teigiama, kad kai kurie tėvai buvo verčiami duoti sutikimą išsiųsti savo vaikus, kartais tikintis, kad jie sugrįš. Kiti vaikai, kaip teigiama, „tėvams sutikus išsiunčiami sutartai dienų ar savaičių trukmei ir grąžinami tėvams, kaip buvo numatyta.“

Ataskaitoje, kuri buvo parengta naudojantis palydovinėmis nuotraukomis ir viešais duomenimis, priduriama, kad į stovyklas išsiųstų vaikų skaičius „greičiausiai yra gerokai didesnis“ nei patvirtinti 6 000 vaikų.

Tyrėjai kalbėjosi su stovyklose dalyvavusių ar jose laikomų vaikų tėvais, taip pat su jose dalyvavusiais vaikais. Paskambinus stovyklos direktoriui, vienai motinai esą buvo pasakyta, kad vaikų negalima grąžinti, nes Ukrainoje vyksta karas.

Informacijos apie vaikams pateiktus paaiškinimus dėl vėlavimo juos grąžinti yra nedaug. Vienas Medvežonoko stovyklos pareigūnas berniukui iš Ukrainos pasakė, kad jo grąžinimas yra sąlyginis: vaikas bus grąžinti tik tuo atveju, jei Rusija atgaus Iziumo miestą, sakoma pranešime. Kitam berniukui buvo pasakyta, kad jis negrįš namo dėl savo proukrainietiškų pažiūrų.

Kai kuriems tėvams buvo pasakyta, kad jų vaikai bus paleisti tik tuo atveju, jei jie fiziškai atvyks jų pasiimti. Giminaičiams ar žmonėms, kuriems buvo suteikti įgaliojimai, nebuvo leista pasiimti vaikų. Kelionė iš Ukrainos į Rusiją yra sudėtinga ir brangi, o vyrams nuo 18 iki 60 metų draudžiama išvykti iš šalies, taigi vaikus gali atsiimti tik jų motinos.

„Didelė dalis šių šeimų gauna mažas pajamas ir negalėjo sau leisti šios kelionės. Kai kurios šeimos buvo priverstos parduoti daiktus ir keliauti per keturias šalis, kad galėtų susitikti su savo vaiku“, – teigiama ataskaitoje.

Viena iš stovyklų yra Magadano srityje, maždaug 6230 km nuo Ukrainos. Tai reiškia, kad ji yra maždaug tris kartus arčiau JAV nei iki Ukrainos sienos.

N.Raymondas teigė, kad Rusija „akivaizdžiai pažeidžia“ Ketvirtąją Ženevos konvenciją dėl elgesio su civiliais gyventojais karo metu, o ataskaitą pavadino milžinišku „Gintariniu įspėjimu“, turėdamas omenyje JAV viešuosius pranešimus apie vaikų grobimus.

Rusijos veikla kai kuriais atvejais gali būti laikoma karo nusikaltimu ir nusikaltimu žmoniškumui, pridūrė jis.

Tuo tarpu Ukrainos vyriausybė neseniai pareiškė, kad daugiau kaip 14 700 vaikų buvo išvežti į Rusiją, kur kai kurie iš jų buvo seksualiai išnaudojami.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.