NATO vadovas ragina Turkiją ratifikuoti Švedijos ir Suomijos narystę

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas primygtinai paragino Turkiją ratifikuoti Švedijos ir Suomijos prisijungimą prie Aljanso. Jis esąs įsitikinęs, „kad atėjo metas ratifikuoti Suomijos ir Švedijos įstojimą“, – sakė J. Stoltenbergas ketvirtadienį Ankaroje po pokalbių su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlütu Cavusoglu. Abi paraiškos esą gali būti ratifikuotos „dabar“. Esmė esą yra ne tai, kad tai būtų padaryta vienu metu, tačiau „kiek įmanoma greitai“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas primygtinai paragino Turkiją ratifikuoti Švedijos ir Suomijos prisijungimą prie Aljanso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas primygtinai paragino Turkiją ratifikuoti Švedijos ir Suomijos prisijungimą prie Aljanso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-16 14:38

M. Cavusoglu tuo tarpu patvirtino Turkijos pasipriešinimą Švedijos narystei. „Suomijos narystės NATO procesą galėtume vertinti atskirai nuo Švedijos“, – sakė jis. Jo šalies pozicija narysčių klausimu esą „aiški ir vienareikšmiška nuo pat pradžių“.

Ankara jau kelis mėnesius blokuoja Švedijos pastangas prisijungti prie NATO. Turkijos vyriausybė reikalauja iš Stokholmo griežtesnių veiksmų prieš kurdų aktyvistus, kuriuos vadina „teroristais“.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija, kaip ir Suomija, pasiprašė priimama į NATO. Žengdamos šį žingsnį, abi šalys sulaužė savo ilgametę karinio neutralumo tradiciją.

Suomijos ir Švedijos paraiškų dar nėra ratifikavusi ir Vengrija. Parlamentas Budapešte dėl to turėtų balsuoti kovą. Kad nauja narė būtų priimta, tam turi pritarti visos 30 NATO šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.