Herojiškas Ukrainos gynėjo poelgis fronte: paaukojo savo gyvybę gelbstint brolius V. Zelenskio prašoma jam suteikti didvyrio vardą

Ukrainos gynėjai karo metu daro neįtikėtinus dalykus, bet, deja, dažnai savo gyvybės kaina. Tokia buvo kario Vasyl Polishchuk slapyvardžiu „Gazon“ iš Poltavos srities istorija. Jis atitraukė okupantų dėmesį, kad broliai turėtų laiko paruošti ginklus kovinei parengčiai, tačiau tai kainavo jam jo gyvybę.

Ukrainos kariai karo metu daro neįtikėtinus dalykus, bet, deja, dažnai savo gyvybės kaina. Tokia buvo kario Vasyl Polishchuk slapyvardžiu „Gazon“ iš Poltavos srities istorija. Jis atitraukė okupantų dėmesį, kad broliai turėtų laiko paruošti ginklus kovinei parengčiai.<br>lrytas.lt koliažas.
Ukrainos kariai karo metu daro neįtikėtinus dalykus, bet, deja, dažnai savo gyvybės kaina. Tokia buvo kario Vasyl Polishchuk slapyvardžiu „Gazon“ iš Poltavos srities istorija. Jis atitraukė okupantų dėmesį, kad broliai turėtų laiko paruošti ginklus kovinei parengčiai.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2023, 11:20 PM

Jis atitraukė okupantų dėmesį, kad likę gynėjai turėtų laiko paruošti ginklus kovinei parengčiai. Tačiau tame pačiame mūšyje jis žuvo nuo tiesioginio priešo tanko sviedinio pataikymo.

Vasyl Polishchuk buvo 30-osios atskirosios mechanizuotosios brigados seržantas. Jis nuo 2015 m. stojo ginti savo šalies. Vyras dalyvavo 2014 m. vasario revoliucijoje Ukrainoje, tarnavo „Azov“ ir kovojo karščiausiuose Ukrainos taškuose. Apie tai rašo laikraštis „Zmist“.

Žuvusio didvyrio sesuo Ksenija prezidento svetainėje paskelbė peticiją, kad po mirties jos broliui būtų suteiktas „Ukrainos didvyrio“ vardas. Iki šiol peticija surinko daugiau kaip 18 000 balsų. Kad ji būtų svarstoma, reikia, kad už ją balsuotų 25 tūkst. žmonių.

Kas yra žinoma apie karį Vasyl Polishchuk

Ukrainos gynėjas gimė 1995 m. rugpjūčio 25 d. Poltavos srityje.

2014 m. jis dalyvavo vasario revoliucijoje Ukrainoje.

2015 m. vasarį tapo „Azov“ pulko kovotoju. Pulke jis buvo karo medikas ir išgelbėjo ne vieną gyvybę.

2017 m. rugsėjį buvo sunkiai sužeistas. Po reabilitacijos jis vėl išvyko ginti tėvynės, turėdamas tik pusę kairiojo plaučio.

„Jis tiesiogine to žodžio prasme vėl mokėsi kvėpuoti pats. Tačiau kai jam pasakė, kad reikia registruotis dėl neįgalumo, jis ne tik įsižeidė, bet net ėmė pykti. Jis tikrai nenorėjo apie tai kalbėti ar apskritai užsiregistruoti“, – prisimena kario sesuo Ksenija.

2018 m. rugsėjį jis pasirašė sutartį su 30-ąja atskira mechanizuotąja brigada. Ėjo pėstininkų kovos mašinų būrio vyriausiojo seržanto jaunesniojo seržanto pareigas.

Nuo pat plataus masto invazijos pradžios Vasyl Polishchuk stojo ginti Donecko srities. Po to, kai 2022 m. pavasarį buvo sužeistas, jam buvo atlikta reabilitacija, o vėliau jis buvo išsiųstas į Charkovą.

„Mano brolis norėjo kuo greičiau grįžti pas savo brolius fronte. Net po to, kai balandžio 7 d. buvo sužeistas, jis mėnesį išbuvo ligoninėje ir po to iš karto grįžo į frontą“, – pasakojo Ksenija.

Rugpjūčio 27 d. Vasyl Polishchuk atliko išties didvyrišką veiksmą – jis stojo akis į akį su priešo tanku, kad atitrauktų okupantų dėmesį ir jo bendražygiai galėtų paruošti ginklus kovinei parengčiai. Tačiau ne visi pastebėjo, kad tankai buvo du. Ukrainiečių kareivis žuvo nuo tiesioginio priešo sviedinio pataikymo iš to paties antrojo tanko. Toks didvyrio elgesys išgelbėjo kitų brolių gyvybes nuo okupantų puolimo.

Parengta pagal „telegraf.com.ua“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.