Po karinės technikos judėjimo Baltarusijoje – raminanti Lietuvos kariuomenės žinutė

Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad vykdant ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties patikrinimą, vienas iš mechanizuotųjų dalinių, sustiprintas priešlėktuvinės gynybos daliniais, pajudėjo link Lietuvos.

Lieuvos kariuomenė.<br>I.Budzeikaitės (Lietuvos kariuomenės) nuotr.
Lieuvos kariuomenė.<br>I.Budzeikaitės (Lietuvos kariuomenės) nuotr.
 Baltarusijos stebėtojų grupės „Belaruski Hayun“ užfiksuotas karinės technikos judėjimas.<br>„Telegram“ nuotr.
 Baltarusijos stebėtojų grupės „Belaruski Hayun“ užfiksuotas karinės technikos judėjimas.<br>„Telegram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 11:45 AM, atnaujinta Feb 21, 2023, 3:12 PM

Ministerija neįvardija konkretaus karinio dalinio pavadinimo, tačiau, pasak Baltarusijos stebėtojų grupės „Belaruski Hayun“, tai Minsko Uročos rajone dislokuotos 120-osios brigados 358-asis atskirasis mechanizuotas batalionas.

Šiąnakt 120-osios brigados daliniai link Lietuvos pajudėjo ne mažiau kaip 4 kolonomis, iš viso 74 vienetai transporto priemonių.

Užfiksuota karinė technika: 35 pėstininkų kovos mašinų, 21 karinis sunkvežimis „Ural“, 2–3 kariniai visureigiai UAZ, 8 kariniai sunkvežimiai „Kamaz“, 2 benzovežiai vienetai.

Stebėtojų grupės duomenimis, kolona važiavo M6 greitkeliu, o tada – M7 greitkeliu Lietuvos pasienio ir Ašmenos kryptimi.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, esą naktį iš vasario 20-osios į 21-ąją Baltarusijoje keturios karinės technikos kolonos pajudėjo link sienos su Lietuva, Lietuvos kariuomenė ramina – dabartinis aktyvumas įtakos Lietuvos saugumui neturi.

„Karinę veiklą Baltarusijoje nuolat stebime ir analizuojame. Dabartinis aktyvumas įtakos Lietuvos saugumo situacijai neturi. Lietuvos kariuomenės analitikai pastebi, kad informacija iš nepatvirtintų šaltinių ne visuomet pasitvirtina“, – pažymima Lietuvos kariuomenės Eltai perduotame komentare.

L. Kasčiūnas: šiuo metu pavojaus nėra, o jei toks būtų – jis neliktų be atsako

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas taip pat ramina, kad šiuo metu pavojaus nėra. O jei toks būtų, pasak jo, jis nebūtų nepastebėtas.

„Šiandien beveik visos žiniasklaidos priemonės praneša apie Baltarusijos karinės technikos koloną, judančią link Lietuvos sienos. Galim nuraminti, kad šiuo metu jokio pavojaus nėra, o jei toks būtų, jis neliktų be atsako“, – feisbuke rašė NSGK pirmininkas.

„Baltarusijos kariuomenė bijo įkišti nosį į Ukrainą, ką jau kalbėti apie NATO valstybę. Mūsų žvalgybos tarnybos ir Kariuomenė nuolat stebi ir analizuoja karinę veiklą Baltarusijoje. Dabartinis aktyvumas įtakos Lietuvos saugumo situacijai neturi. Esame ramūs, bet budrūs, viskas kontroliuojama“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad antradienį portalas Delfi, remiantis unian.net informacija, paskelbė apie naktį iš vasario 20-osios į 21-ąją Baltarusijoje keturios karinės technikos kolonos pajudėjo link sienos su Lietuva.

Kaip pranešė stebėjimo grupė „Belaruskij gajun“, iš viso – maždaug 74 karinės technikos vienetai. Konkrečiai: pėstininkų kovos mašinų – 35 vienetai, karinių sunkvežimių „Ural“ – 21 vienetas, karinių visureigių UAZ – 2–3 vienetai, karinių sunkvežimių „Kamaz“ – 8 vienetai, benzovežių – 2 vienetai, taip pat kranas ir manipuliatorius.

„Remiantis mūsų duomenimis, kolonos iš pradžių važiavo Minsko žiediniu automobilių keliu, paskui greitkeliu M6, tada greitkeliu M7 pasuko sienos su Lietuva ir Ašmenos miesto link“, – nurodoma pranešime.

Dar antradienį dėl saugumo situacijos įspėjo ir prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys. Pasak jo, „Vagner“ tipo rusų karių grupuotės agresija Baltijos šalių atžvilgiu yra realus scenarijus.

„Toks scenarijus atitiktų minėtus kriterijus. Ta savarankiška politika ir nusikaltimai, kuriuos „Vagner“ vykdo Afrikoje ar Sirijoje su Rusijos politinės valdžios žinia, leidžia svarstyti jūsų minėtą scenarijų“, – interviu Delfi teigė K. Budrys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.