Prieglobsčio prašymų skaičius ES išaugo iki didžiausio lygio per 7 metus

Praėjusiais metais, panaikinus kelionių apribojimus dėl COVID-19, Europos Sąjungoje padaugėjo prieglobsčio prašymų – per 2021 metus jų padaugėjo 50 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo pat 2016 metų, kai į šalį plūstelėjo pabėgėlių srautas.

Prieglobsčio prašytojai Nyderlanduose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prieglobsčio prašytojai Nyderlanduose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2023, 11:56 AM

Preliminariais ES prieglobsčio agentūros (EUAA) duomenimis, 2022 metais 27 bloko valstybėse narėse ir Šveicarijoje bei Norvegijoje buvo pateikta beveik milijonas prieglobsčio prašymų.

Pagrindinės prieglobsčio Europoje prašančių asmenų tautybės buvo sirai ir afganistaniečiai, kurie kartu sudarė ketvirtadalį visų prašymų.

Kitos didžiausios grupės, nors ir mažesnės, buvo migrantai iš Turkijos, Venesuelos, Kolumbijos, Pakistano, Bangladešo ir Sakartvelo.

Ukrainiečiai, bėgantys nuo Rusijos invazijos, dažniausiai nebuvo įtraukiami į prieglobsčio duomenis, nes jiems taikomas 2022 metų kovą įvestas atskiras ES laikinosios apsaugos režimas, pagal kurį užsiregistravus suteikiama automatinė apsauga.

ES statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, keturi milijonai ukrainiečių pasinaudojo apsaugos statusu ir tik du procentai pateikė prieglobsčio prašymus.

Vis dėlto tai buvo daugiau nei 28 tūkst. ukrainiečių, 2022 metais paprašiusių prieglobsčio ES, t. y. daugiausiai, kiek kada nors buvo užregistruota.

Kelionių apribojimai, kuriuos Europos ir daugelis kitų šalių įvedė ankstyvuoju COVID-19 pandemijos laikotarpiu, trukdė daugeliui migrantų, įskaitant prieglobsčio prašytojus, judėti. Šie apribojimai iš esmės buvo panaikinti 2022 metais, kai ES šalys pradėjo vykdyti masines vakcinacijos nuo COVID-19 programas.

Iš viso, EUAA duomenimis, 2022 metais buvo pateikta 966 000 prieglobsčio prašymų. 2016 metais jų buvo 1 251 815.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.