V. Zelenskis atvirai paskelbė: su V. Putinu prie derybų stalo sėsti jau negalėtų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad dabar jau negalėtų sėsti prie derybų stalo su Rusijos Federacijos vadovu Vladimiru Putinu.

 V.Zelenskis.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-24 20:31, atnaujinta 2023-02-24 20:32

Kaip praneša „Ukrinform“, jis tai sakė penktadienį per spaudos konferenciją „Vasaris. Nenugalimumo metai“.

Anot V. Zelenskio, prieš prasidedant Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą, jis buvo pasirengęs deryboms su V. Putinu. Ukrainos prezidentas papasakojo, kad kreipėsi į Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą ir kitus pasaulio lyderius, prašydamas padėti organizuoti derybų procesą.

„Aš sakiau: pasodinkite Putiną prie derybų stalo. Aš jam (Erdoganui ) sakiau. Ir ne tik jam. Daugeliui sakiau, jog negalima leisti, kad kiltų plataus masto karas. Jis (Turkijos prezidentas) tada to negalėjo padaryti. Ir ne tik jis. Dabar jis mano, kad gali, bet dabar mes negalime. Tai jau ne tas žmogus (omenyje turimas V. Putinas). Nėra su kuo kalbėtis“, – teigė V. Zelenskis.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Kyjive penktadienį buvo surengta Ukrainos prezidento V. Zelenskio spaudos konferencija, skirta plataus masto Rusijos invazijos pradžios metinėms.

Pabrėžė, kad pati Ukraina spręs, kaip užbaigti karą

Rusai turi nustoti bombarduoti Ukrainos miestus bei kaimus ir žudyti mūsų civilius, o tada Ukraina pasakys, kokiu diplomatiniu formatu bus padėtas taškas šiame kare.

Tai penktadienį per spaudos konferenciją pareiškė prezidentas V.Zelenskis, atsakydamas į klausimą, ar Ukraina gali nugalėti mūšio lauke ir ar jis mano, kad galiausiai teks sėsti prie derybų stalo su Rusija, gal netgi eiti į kompromisą ir kalbėtis su Rusijos prezidentu V.Putinu, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

Anot V. Zelenskio, rusai turi gerbti ukrainiečių teisę gyventi gimtojoje žemėje ir pasitraukti iš Ukrainos teritorijos.

„Liaukitės mus bombarduoti, nebežudykite civilių, nebenaikinkite visos mūsų infrastruktūros, energetikos, geriamojo vandens. Nustokite bombarduoti miestus, kaimus, žudyti gyvūnus – šunis, kates, nustokite deginti miškus. Kai jie (rusai) visa tai nutrauks, mes tada jiems pasakysime, kokiu diplomatiniu formatu padėsime tašką“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Pasak V. Zelenskio, rusai net neslepia savo atakų.

„Kodėl neužgrobus atominės elektrinės? Kodėl nepaleidus Irane pagamintų dronų ir nenužudžius civilių Ukrainos gyventojų, kurių rankose, beje, buvo ne automatai, o vaikai? Ir po to, po tokio pasaulio paveikslo, kaip jūs manote, ar mes, ukrainiečiai, dabar galime su visu tuo sėsti prie derybų stalo? Mes tai vadiname rašizmu“, – pareiškė prezidentas.

Anksčiau V. Zelenskis sakė, jog neįmanoma ir beprasmiška daryti spaudimą Ukrainai, kad ji vestų derybas su Rusija dėl karo užbaigimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.