Berlyne kairieji surengė demonstraciją: reikalauja greičiau pradėti derybas dėl taikos

Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį susirinko prie Brandenburgo vartų Berlyne į didžiulį mitingą už derybas su Rusija siekiant užbaigti karą Ukrainoje.

Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį susirinko prie Brandenburgo vartų Berlyne į didžiulį mitingą už derybas su Rusija siekiant užbaigti karą Ukrainoje.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį susirinko prie Brandenburgo vartų Berlyne į didžiulį mitingą už derybas su Rusija siekiant užbaigti karą Ukrainoje.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-25 18:00, atnaujinta 2023-02-25 18:02

Įžymi kairiojo sparno politikė Sahra Wagenknecht ir moterų teisių aktyvistė Alice Schwarzer paragino surengti demonstraciją, kuri įvyko vieną dieną po plataus masto Rusijos invazijos metinių.

S. Wagenknecht priklauso kairiųjų partijai Die Linke, kuri susikūrė iš buvusios Rytų Vokietijos komunistų partijos likučių.

Nepaisant šlapdribos ir šalčio, abiejose Brandenburgo vartų pusėse buvo didelis žmonių antplūdis. Kai kurie dalyviai nešė vėliavas su taikos balandžiais.

14 val. (1300 GMT) policija užregistravo 10 000 dalyvių.

Policija pasitelkė 1400 pareigūnų. Taip pat buvo užregistruotos kelios mažesnės kontrdemonstracijos prie Brandenburgo vartų.

Mitinge buvo uždrausta demonstruoti tam tikrus prokarinius simbolius, įskaitant karinių uniformų ir skiriamųjų ženklų dėvėjimą, Z ir V raidžių ir „kitų karą šlovinančių simbolių“ demonstravimą, taip pat „Rusijos ir Sovietų Sąjungos vėliavų naudojimą“, šeštadienį tviteryje rašė Berlyno policija.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios ant Rusijos karinių transporto priemonių dažnai matomi Z simboliai, kurie reiškia „za pobedu“ („už pergalę“). Juos taip patį naudoja Rusijos šalininkai visame pasaulyje. V simbolis reiškia frazę „sila v pravde“ („stiprybė tiesoje“).

Prieš dvi savaites S. Wagenknecht ir A. Schwarzer paskelbė „Taikos manifestą“, kuriame pareikalavo kanclerio Olafo Scholzo „sustabdyti ginklų tiekimo eskalavimą“. Jame raginama nutraukti ugnį ir pradėti taikos derybas su Rusija.

Kritikai apkaltino organizatorius „naivumu“ karo realijų atžvilgiu.

Reikia suprasti, „kad Rusijos prezidentas šiuo metu priima tik vieną derybų formą, būtent, kad kažkas besąlygiškai kapituliuoja“, sakė O. Scholzas.

Kita vertus, daugiau nei 640 000 žmonių internete pareiškė, kad manifestui pritaria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.