V. Zelenskis planuoja susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu

Penktadienį Pekinui paraginus skubiai pradėti taikos derybas, kad karas Ukrainoje būtų baigtas, prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog planuoja susitikti su Kinijos vadovu Xi Jinpingu.

 V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 9:32 AM

Ukrainos prezidentas taip pat sakė dedantis visas pastangas, kad neleistų Kinijai tiekti ginklų Rusijai ir būtų išvengta bet kokio „Trečiojo pasaulinio karo“ pavojaus. „Planuoju susitikti su Xi Jinpingu“, – sakė jis žurnalistams, Ukrainai minint vienerių metų Rusijos invazijos metines. „Tai bus svarbu pasaulio saugumui“, – teigė jis.

V. Zelenskis nepasakė, kada ir kur planuoja susitikti su Xi Jinpingu, bet pareiškė viltį, jog Kinija palaikys „teisingą taiką“ ir Ukrainą. „Labai noriu tikėti, kad Kinija netieks ginklų Rusijai. Man tai labai svarbu“, – sakė V. Zelenskis.

Anksčiau penktadienį Kinija paskelbė savo planą, kaip užbaigti karą Ukrainoje, ir ragino skubiai pradėti taikos derybas. Kelios Vakarų valstybės atmetė šiuos pasiūlymus ir perspėjo, kad Pekinas palaiko glaudžius ryšius su Maskva.

Penktadienį V. Zelenskis taip pat pareiškė esąs įsitikinęs, kad tik šalis, kurios teritorija puolama, gali imtis „kokių nors taikos iniciatyvų“.

Pekinas siekia pateikti save kaip konflikto atžvilgiu neutralią šalį, bet drauge palaiko glaudžius ryšius su strategine sąjungininke Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.