Nobelio komitetas pasmerkė nuosprendį A. Bialiackiui ir pavadino jį politiškai motyvuotu

Nobelio taikos premiją skiriantis komitetas penktadienį pasmerkė Baltarusijos „politiškai motyvuotą“ 10 metų laisvės atėmimo bausmę vienam iš 2022 metų premijos laimėtojų žmogaus teisių gynėjui Alesiui Bialiackiui.

Nobelio komitetas pasmerkė nuosprendį A. Bialiackiui ir pavadino jį politiškai motyvuotu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nobelio komitetas pasmerkė nuosprendį A. Bialiackiui ir pavadino jį politiškai motyvuotu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 7:59 PM

„Teismo byla ir jam pateikti kaltinimai yra politiškai motyvuoti, – sakė komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen. – Šis nuteisimas yra asmeninė A. Bialiackio tragedija. Nuosprendis rodo, kad dabartinis režimas naudojasi visomis priemonėmis, kad užgniaužtų savo kritikus“.

A. Bialiackis įkūrė „Viasna“ – žymiausią žmogaus teisių gynimo grupę Baltarusijoje, kuri dažnai vadinama „paskutine Europos diktatūra“. Jis buvo teisiamas kartu su dviem sąjungininkais, kurie buvo įkalinti po istorinių demonstracijų prieš ginčijamą autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą 2020 metais.

60-metis A. Bialiackis ir jo bendražygiai Valentinas Stefanovičius bei Vladimiras Labkovičius buvo nuteisti už kontrabandą ir „veiklos, šiurkščiai pažeidžiančios viešąją tvarką“, finansavimą, sakė „Viasna“.

A. Bialiackis buvo vienas iš trijų praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų kartu su Rusijos ir Ukrainos žmogaus teisių gynimo organizacijomis.

1996 metais įkurta A. Bialiackio organizacija yra svarbiausia Baltarusijos žmogaus teisių gynimo grupė, fiksuojanti vis labiau autoritarines A. Lukašenkos ir jo saugumo pajėgų užmačias.

Nuosprendį A. Bialiackiui ir dviem jo bendražygiams penktadienį taip pat pasmerkė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?