TATENA vadovas: branduolinėse derybose su Iranu vyravo sąžiningumas ir bendradarbiavimas

Branduolinėse derybose su Iranu vyrauja bendradarbiavimo atmosfera, teigė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossis, kuris atvyko į Teheraną penktadienį, netrukus po to, kai Islamo Respublikoje buvo aptikta smarkiai prisodrinto urano.

Irano atominės energijos organizacijos pateiktoje nuotraukoje matyti Irano atominės organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi (dešinėje) ir TATENA vadovas R.Grossis (kairėje).<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano atominės energijos organizacijos pateiktoje nuotraukoje matyti Irano atominės organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi (dešinėje) ir TATENA vadovas R.Grossis (kairėje).<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2023, 5:33 PM

R. Grossis, apibūdindamas derybas su vyriausybės atstovais, paminėjo „darbinę, sąžiningumo ir bendradarbiavimo atmosferą“. Dialogas tęsiamas, šeštadienį Teherane per spaudos konferenciją, surengtą su Irano atominės energijos organizacijos vadovu Mohammadu Eslamiu, kalbėjo R. Grossis.

Pasak M. Eslamio, su TATENA buvo parengtas planas, kaip išspręsti likusius klausimus. „Tikimės, kad R. Grossio vizitas paskatins profesionalų bendradarbiavimą ateityje“, – teigė M. Eslamis.

Jis taip pat paskelbė apie tarptautinę branduolinę konferenciją Teherane. M. Eslamis pabrėžė, kad Iranas neturi daugiau kaip iki 60 proc. prisodrinto urano.

Vakarų diplomatai yra minėję, kad R. Grossis nori susitarti dėl intensyvesnių TATENA branduolinių objektų patikrinimų, po to, kai Teheranas padidino urano sodrinimą.

Jungtinės Valstijos ir Izraelis neseniai išsakė susirūpinimą, esą Iranas gali panaudoti uraną branduoliniams ginklams kurti ir gaminti.

Antradienį R. Grossis pranešė, kad TATENA inspektoriai Fordo vietovėje esančiame objekte aptiko iki 84 proc. sodrinto urano dalelių. Branduolinei bombai pasigaminti reikalingas iki 90 proc. prisodrintas uranas.

TATENA siekia išsiaiškinti, ar aukštas sodrinimo lygis buvo pasiektas sąmoningai, ar tai buvo netyčinis nukrypimas, kaip tvirtina Irano atstovai.

Remiantis Teherano informacija, derybos vyksta ne tik dėl patikrinimų, bet ir dėl ginčo, susijusio su kol kas neišaiškinta radioaktyviųjų medžiagų pėdsakų kilme trijose Irano vietovėse. Irano politinė vadovybė reikalauja, kad nesutarimai būtų išspręsti.

Iranas, 2015–aisiais pasirašęs tarptautinį branduolinį susitarimą, įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą. Mainais šaliai buvo atšauktos sankcijos. 2018–aisiais prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir vėl įvedė sankcijas Teheranui. Tada ir Iranas laipsniškai atsisakė savo įsipareigojimų ir apribojo TATENA vykdomas savo objektų inspekcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.