Irano aukščiausiasis lyderis suteikė malonę daugiau nei 80 tūkst. kalinių

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei suteikė malonę daugiau kaip 80 tūkst. kalinių, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-06 11:50

Tikimasi, kad daugelis per antivyriausybinių protestų bangą įkalintų asmenų bus paleisti į laisvę. Neseniai buvo išlaisvinti žmogaus teisių aktyvistai.

Suteikti malonę kaliniams A. Khamenei įsakė vasario mėnesį, prieš pat 1979 metų Islamo revoliucijos metines. Panašių veiksmų šių metinių proga būdavo ir ankstesniais metais.

Malonė nebuvo suteikta nuteistiesiems už šnipinėjimą, žmogžudystes ir vyriausybinių ar karinių pastatų sugadinimą ar padegimą.

Režimo kritikai teigia, kad malonės suteikimas yra būdas palankiau nuteikti demonstrantus po to, kai Irano politinė ir religinė vadovybė sulaukė spaudimo dėl pernelyg griežto elgesio.

Žmogaus teisių gynėjai taip pat pažymi, kad norint suteikti malonę turi būti pateiktas kaltinimas. Todėl sulaikytieji, norėdami būti paleisti į laisvę, turi pripažinti savo kaltę.

Ne vieną mėnesį trukę protestai sukėlė didžiausią per pastaruosius dešimtmečius krizę Irane, per ją žuvo daugiau kaip 500 demonstrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.