Lenkijoje nusižudė pedofilo auka tapęs parlamentarės sūnus: valdančioji partija – kritikos ugnyje

Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) sulaukė kritikos dėl opozicijos parlamento narės 15-mečio sūnaus mirties, kuris nusižudė po to, kai valstybinės radijo stoties reportažas padėjo jį identifikuoti kaip pedofilo auką.

Po to, kai Lenkijos valstybini radijas atskleidė opozicijoje esančios parlamentarės Magdalenos Filiks sūnaus tapatybę atskleidžiančias detales, 15-metis nusižudė.<br>„Twitter“ nuotr.
Po to, kai Lenkijos valstybini radijas atskleidė opozicijoje esančios parlamentarės Magdalenos Filiks sūnaus tapatybę atskleidžiančias detales, 15-metis nusižudė.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-07 18:35, atnaujinta 2023-03-07 19:01

Lenkijos parlamentas antradienį per Mikolajaus Filikso laidotuves pagerbė jį tylos minute. Jo motina Magdalena Filiks, pagrindinės Lenkijos opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ deputatė, praėjusią savaitę pranešė, kad jis mirė dar vasario mėnesį.

Paauglys atėmė sau gyvybę praėjus kelioms savaitėms po to, kai radijo kanalo „Radio Szczecin“, priklausančio valstybinio transliuotojo „Polskie radio“ tinklui, reportaže apie nuteistą pedofilą buvo atskleistos detalės apie aukas, kurios leido lengvai viešai identifikuoti M.Filiksą.

Radijas atskleidė nepilnamečių amžių ir tai, kad vienas iš jų buvo vietos parlamento narės vaikas. Reportaže taip pat paminėta, kad nuteistasis, kurio 2021 m. teismo procesas vyko neviešai, siekiant apsaugoti aukas, buvo buvęs „Pilietinės platformos“ narys, kandidatas rinkimuose bei LGBT aktyvistas.

Ši istorija, kurią plačiai atpasakojo kita valstybinė žiniasklaida, Lenkijoje sukėlė triukšmą, o opozicijos šalininkai teigė, kad nacionalkonservatyvioji partija PiS ją surengė siekdama politinės naudos, todėl yra bent iš dalies atsakinga už berniuko mirtį.

Kritikai teigia, kad Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“, kurios šiais metais laukia įtempti rinkimai, griežtai kontroliuoja Lenkijos žiniasklaidą ir vykdo kampaniją prieš LGBT teises. Savo ruožtu jos šalininkai teigė, kad pirminį apkaltinamąjį nuosprendį dėl prievartos sąmoningai nuslėpė „Pilietinė platforma“.

„Pilietinės platformos“ lyderis Donaldas Tuskas, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas, tviteryje pažadėjo „pareikalauti, kad PiS atsakytų už kiekvieną piktadarystę, už visą žalą žmonėms ir tragedijas, kurias jie sukėlė būdami valdžioje“.

Lenkijos europarlamentaras ir buvęs vyriausybės ministras Radoslawas Sikorskis teigė, kad ši byla parodė prokurorų ir PiS valdomos žiniasklaidos bendradarbiavimo mastą, ir pridūrė, kad tokios operacijos buvo „suplanuotos... ir įprastai naudojamos siekiant sunaikinti politinius konkurentus“.

Opozicinės partijos „Lenkija 2050“ lyderis Szymonas Holownia sakė, kad „šiandien nėra žodžių, kurie galėtų paguosti“ ir pridūrė: „Tačiau ateis – tegul niekas tuo neabejoja – atpildo metas tiems, kurių žodžiai neša mirtį.“

Pranešama, kad žurnalistas Tomaszas Duklanowskis teigė, jog šią istoriją transliavo norėdamas parodyti, kad „ne tik Katalikų bažnyčia“ dangstė vaikų išnaudojimą.

PiS netrukus po savo pergalės 2015 m. rinkimuose ėmėsi tiesiogiai kontroliuoti Lenkijos valstybinę žiniasklaidą, o daugelyje nacionalinių ir tarptautinių ataskaitų buvo padaryta išvada, kad valstybinė televizija ir radijas prilygsta vyriausybės propagandos ruporams.

Vyriausybė, įsivėlusi į ilgalaikį ginčą su ES dėl teisinės valstybės principų, įskaitant žiniasklaidos laisvę, teigia, kad jos politika yra proporcingas atsakas į, jos teigimu, liberalių oponentų naudai iškreiptą žiniasklaidos aplinką.

Vyriausybės šalininkai kaltina opoziciją, kad ši sureikšmina tragediją. Švietimo ministras Przemyslawas Czarnekas valstybinei televizijai TVP sakė, kad tai, jog apie šį atvejį nebuvo pranešta anksčiau, „kenkia visuomenei“.

„Tie patys žmonės, kurie taip garsiai šaukia apie kovą su pedofilija, savo gretose slepia pedofilus“, – kalbėjo P. Czarnekas.

Lenkijos prokurorai tiria berniuko mirties atvejį, o Nacionalinė transliuotojų taryba pradėjo tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti, ar radijo stotis transliavo turinį, „leidžiantį identifikuoti nukentėjusius vaikus ir keliantį didelį pavojų jų gerovei“.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.