Lenkijos katalikų bažnyčia sureagavo į kaltinimus Jonui Pauliui II dangsčius pedofiliją

Lenkijos katalikų bažnyčia sureagavo į naujus kaltinimus buvusiam popiežiui Jonui Pauliui II, kad jis esą būdamas Krokuvos arkivyskupas žinojo apie vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus. Norint nustatyti jo vaidmenį ir teisingai įvertinti jo sprendimus ir veiksmus, reikia tolesnių archyvinių tyrimų, pareiškė Vyskupų konferencijos vaikų ir jaunimo apsaugos koordinatorius jėzuitas Adamas Zakas.

​Lenkijos katalikų bažnyčia sureagavo į naujus kaltinimus buvusiam popiežiui Jonui Pauliui II, kad jis esą būdamas Krokuvos arkivyskupas žinojo apie vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Lenkijos katalikų bažnyčia sureagavo į naujus kaltinimus buvusiam popiežiui Jonui Pauliui II, kad jis esą būdamas Krokuvos arkivyskupas žinojo apie vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 12:39 PM

„Nėra abejonių, kad šiandien visuomenė daug geriau supranta seksualinio išnaudojimo padarinius“, – sakoma toliau pareiškime. Bažnyčia sukūrė procedūras ir būdus, kaip į tai reaguoti ir padėti.

Lenkas Karolis Wojtyla daugiau kaip 26 metų vadovavo Katalikų bažnyčiai – nuo 1978 metų iki mirties 2005–aisiais.

Naujus debatus sukėlė žurnalisto Marcino Gutowskio tyrimas ir per televiziją TVN24 parodytas reportažas. Jame K. Wojtyla kaltinamas, kad dar seniai iki savo išrinkimo popiežiumi žinojo apie kaltinimus kunigams pedofilija. Jis esą savo vyskupijos kunigus, apie kurių nusikaltimus buvo informuotas, perkėlė į kitas parapijas, kad būtų išvengta skandalų.

Žurnalistas, be kita ko, kalbėjo su dvasininkų aukomis ir kitais liudytojais.

Lenkija yra katalikiška šalis. Skaičiuojama, kad Bažnyčiai priklauso beveik 33 mln. žmonių. Tai yra daugiau kaip 85 proc. šalies populiacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.