Po masinių protestų Sakartvele – valdžios sprendimas: besąlygiškai atšaukia skandalingą įstatymo projektą

Sakartvelo valdančioji partija ketvirtadienį paskelbė atšaukianti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kuris sukėlė masinius protestus šioje Kaukazo šalyje.

Masiniai protestai Sakartvele.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sakartvelo valdžia atsisakė įstatymo, išprovokavusio masinius protestus.<br>AP/Scnpix nuotr.
Sakartvelo valdžia atsisakė įstatymo, išprovokavusio masinius protestus.<br>AP/Scnpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masiniai protestai Sakartvele.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 9:12 AM, atnaujinta Mar 9, 2023, 2:56 PM

Sakartvelo valdančioji partija pareiškė, kad atsisakys prieštaringai vertinamo įstatymo projekto dėl „užsienio agentų“ po to, kai po dviejų naktų smurtinių protestų ir kritikos, kad įstatymo projektą įkvėpė panašus Rusijos įstatymas, kilo įnirtingas pasipriešinimas.

Partija „Sakartvelo svajonė“ pareiškime teigė, kad „besąlygiškai atsiims įstatymo projektą, kuriam mes pritarėme be jokių išlygų“. Ji nurodė, kad reikia mažinti „konfrontaciją“ visuomenėje.

„Kaip valdančioji partija, atsakinga kiekvienam visuomenės nariui, nusprendėme besąlygiškai atšaukti šį įstatymo projektą, kurį palaikėme“, – sakoma partijos „Sakartvelo svajonė“ pareiškime jos interneto svetainėje.

Tūkstančiai protestuotojų mitingavo prieš teisės aktą, kuris, kaip manoma, reiškė autoritarinį posūkį ir galėjo pakenkti Tbilisio pastangoms įstoti į ES.

Trečiadienį Sakartvelo sostinėje šimtai policijos pareigūnų, kurių daugelis turėjo riaušių malšinimo skydus, per susirėmimus su protestuotojais panaudojo vandens patrankas ir ašarines dujas. Prie parlamento Tbilisyje buvo suimta daugiau kaip 60 protestuotojų.

Anksčiau tūkstančiai žmonių išėjo į gatves mitinguoti prieš siūlomą įstatymą, pagal kurį visos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, turės registruotis kaip „užsienio agentai“ arba joms bus skiriamos didelės baudos. Šį teisės aktą remia valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“. Panašus 2012 m. įstatymas Rusijoje buvo naudojamas Vakarų finansuojamoms NVO ir žiniasklaidai slopinti.

Prie parlamento pastato susirinkę protestuotojai, nešini Sakartvelo, ES ir Ukrainos vėliavomis, šaukė: „Ne Rusijos įstatymui“. Demonstrantai taip pat blokavo centrinį miesto Rustavelio prospektą, po to, kai pagrindinė opozicinė partija – Jungtinis nacionalinis judėjimas – paragino ten susirinkti.

Sakartvele, kadaise priklausiusiam Sovietų Sąjungai, paplitusios antirusiškos nuotaikos dėl ilgalaikės Rusijos paramos dviem separatistiniams regionams ir trumpos Rusijos invazijos į šalį 2008 m. Daugelis kartvelų remia Ukrainą jos kare su Rusija, o naujausios apklausos rodo, kad 85 proc. gruzinų pritaria narystei ES.

Trečiadienio vakarą kalbėdamas Volodymyras Zelenskis paragino Sakartvelą siekti „demokratinės sėkmės“.

„Nėra nė vieno ukrainiečio, kuris nenorėtų sėkmės mūsų draugiškam Sakartvelui. Demokratinės sėkmės. Europietiškos sėkmės, – sakė Ukrainos prezidentas. – Mes norime būti Europos Sąjungoje ir būsime joje. Norime, kad Sakartvelas būtų Europos Sąjungoje, ir esu tikras, kad ji ten bus. Mes norime, kad Moldova būtų Europos Sąjungoje, ir esu tikras, kad ji ten bus. To nusipelnė visos laisvos Europos tautos.“

Europos Parlamento nariai Maria Kaljurand ir Svenas Mikseris, svarbūs santykių su Sakartvelu veikėjai, įspėjo, kad teisės akto projektas „tiesiogiai prieštarauja Sakartvelo valdžios institucijų deklaruojamam siekiui gauti kandidatės į ES statusą“.

„Naujojo įstatymo tikslas, prisidengiant skaidrumo skatinimu, stigmatizuoti pilietinės visuomenės organizacijų ir žiniasklaidos darbą“, – priduriama jų pareiškime.

ES delegacija sveikina sprendimą 

Europos Sąjungos delegacija Sakartvele ketvirtadienį pareiškė sveikinanti valdančiosios partijos sprendimą atšaukti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, dėl kurio dvi dienas šalyje vyko protestai.

„Sveikiname valdančiosios partijos pareiškimą atšaukti įstatymo dėl „užsienio įtakos“ projektą. Raginame visus Sakartvelo politinius lyderius atnaujinti proeuropietiškas reformas... kad Sakartvelas įgytų kandidato statusą“, – sakoma socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.