Potencialus respublikonų kandidatas į JAV prezidentus R. DeSantis Ukrainos karą pavadino „teritoriniu ginču“

JAV Floridos valstijos gubernatorius ir potencialus respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Ronis DeSantis suabejojo JAV parama Ukrainai kare su Rusija. Žinių stočiai „Fox News“ jis pareiškė, kad „tolesnis įsitraukimas į teritorinį ginčą tarp Ukrainos ir Rusijos“ nėra JAV „centrinis nacionalinis interesas“.

JAV Floridos valstijos gubernatorius ir potencialus respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Ronis DeSantis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV Floridos valstijos gubernatorius ir potencialus respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Ronis DeSantis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 6:02 PM, atnaujinta May 29, 2023, 12:23 PM

JAV nacionalinis interesas esą yra saugoti savo sienas, stiprinti savo saugumo pajėgas, pasiekti energetinę nepriklausomybę ir ryžtingai pasipriešinti Kinijai. Tai, kad prezidento Joe Bideno vyriausybė išrašė Ukrainai „tuščią čekį“ tolesnei paramai be aiškaus tikslo, atitraukia dėmesį nuo „skubiausių JAV iššūkių“, teigė dešinysis politikas pirmadienio vakarą parodytoje laidoje.

„Fox News“ laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas potencialiems Respublikonų partijos kandidatams į prezidentus nusiuntė klausimus apie Ukrainos karą. Į juos, be kitų, raštu atsakė R. DeSantis ir buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

D. Trumpas į klausimą, ar „vienas centrinių amerikiečių nacionalinių strateginių interesų“ yra Ukrainoje priešintis Rusijai, atsakė „ne“. Tačiau tai esą Europos interesas. Dešinysis populistas pridūrė: „Todėl Europa turėtų mokėti daug daugiau nei mes arba tiek, kiek mes.“

Prognozuojama, kad pirminiuose respublikonų kandidato į JAV prezidentus rinkimuose dvikova vyks tarp D. Trumpo ir R. DeSančio. Buvęs prezidentas lapkritį paskelbė apie savo kandidatavimą rinkimuose. R. DeSantis to kol kas nepadarė, tačiau atitinkamo žingsnio laukiama.

Respublikonų gretose politikai vis reiškė abejones dėl didžiulės JAV pagalbos Ukrainai. Vis dėlto dauguma partijos narių, atrodo, pritaria šiai pagalbai.

Savo provokaciniais ir poleminiais pasisakymais žinomas „Fox News“ vedėjas T. Carlsonas yra aršus pagalbos Ukrainai kritikas. Jis ne kartą kėlė klausimą, kodėl JAV turėtų stoti į Kyjivo pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.