Rusijos naikintuvas rėžėsi į JAV bepilotį orlaivį virš Juodosios jūros Pentagonas pateikė daugiau detalių

Antradienį virš Juodosios jūros Rusijos naikintuvas išpylė degalų ant amerikiečių bepiločio orlaivio, tada su juo susidūrė ir šis sudužo, pranešė JAV kariuomenė. JAV pajėgų Europos vadavietė nurodė, kad du Rusijos naikintuvai „Su-27“ perėmė bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“ virš tarptautinių vandenų, o vienas jų užkabino jo propelerį.

Rusų naikintuvai Su-27.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų naikintuvai Su-27.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-14 19:27, atnaujinta 2023-03-15 06:12

„Prieš susidūrimą „Su-27“ keletą kartų išpylė degalų ir skrido priešais „MQ-9“ neatsargiai, nesaugodamas aplinkos ir neprofesionaliai“, – teigiama pranešime. Jame patvirtinamas ankstesnis AFP pranešimas apie incidentą, kuriame dalyvavo JAV pagamintas bepilotis orlaivis.

NATO diplomatai Briuselyje patvirtino šį incidentą, tačiau teigė nesitikintys, kad jis iškart peraugs į tolesnę konfrontaciją.

Vakarų karinis šaltinis, kalbėjęs su AFP su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad bus aktyvuoti diplomatiniai kanalai tarp Rusijos ir JAV. „Mano nuomone, diplomatiniai kanalai sušvelnins padėtį“, – sakė šaltinis.

JAV naudoja „MQ-9 Reapers“ tiek stebėjimui, tiek smūgiams, ir jau seniai vykdo operacijas virš Juodosios jūros, stebėdamos Rusijos karines jūrų pajėgas.

Padėtis regione per pastaruosius 12 mėnesių tapo tik dar labiau įtempta po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Mūsų orlaivis „MQ-9“ vykdė įprastines operacijas tarptautinėje oro erdvėje, kai jį perėmė ir į jį trenkėsi Rusijos orlaivis, dėl to jis sudužo ir buvo visiškai prarastas“, – sakė JAV karinių oro pajėgų generolas Jamesas Heckeris, JAV oro pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas.

„Iš tikrųjų dėl tokio nesaugaus ir neprofesionalaus rusų veiksmo vos nesudužo abu orlaiviai, – sakė jis. – JAV ir sąjungininkų lėktuvai ir toliau skraidys tarptautinėje oro erdvėje, todėl raginame rusus elgtis profesionaliai ir saugiai.“

Pasak JAV karinių oro pajėgų, „Reapers“ gali būti apginkluoti raketomis „Hellfire“, taip pat lazeriu valdomomis bombomis ir gali nuskrieti daugiau kaip 1 770 km iki 15 tūkst. metrų aukštyje.

Į incidentą suregavo ir Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby. „Nėra neįprasta, kad Rusijos orlaiviai perima JAV orlaivius virš Juodosios jūros“, – žurnalistams sakė J.Kirby, turėdamas omenyje, kad vienas lėktuvas vizualiai ar elektroniniu būdu susisiekia su kitu.

„Tačiau šis atvejis vertas dėmesio dėl to, koks nesaugus ir neprofesionalus jis buvo, iš tiesų beatodairiškas“, – pridūrė jis.

J. Kirby patvirtino, kad JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie incidentą ir kad Valstybės departamentas pareikš Vašingtono susirūpinimą Maskvai.

„Prieš skrisdami tarptautinėje oro erdvėje neprivalome prašyti rusų leidimo. To daryti nereikalaujama ir mes to nedarome“, – sakė jis.

Tačiau, pasak jo, šis incidentas neatgrasys JAV nuo skrydžių virš Juodosios jūros.

Juodoji jūra nepriklauso nė vienai valstybei. Ir mes toliau darysime tai, ką turime daryti dėl savo nacionalinio saugumo interesų šioje pasaulio dalyje“, – sakė J.Kirby.

Taip pat pranešama, kad generolas Christopheris Cavoli informavo visas 30 NATO valstybių narių apie situaciją, kai tarptautiniuose vandenyse sudužo JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.

„Generolas C.Cavoli šiandien informavo NATO sąjungininkus apie incidentą“, – sakė pareigūnas.

Ekspertas: „Tai neabejotina provokacija“

Rusijos naikintuvo susidūrimas su JAV bepiločiu lėktuvu buvo „neabejotina provokacija“, teigia vyriausiasis „Sky News“ saugumo korespondentas Stuartas Ramsay.

Reaguodamas į žinią apie susidūrimą, S.Ramsay sakė, kad tai ne pirmas kartas, kai Rusijos pajėgos bando atlikti tokį manevrą.

„Rusai turi tokių veiksmų papročius, tačiau tai tik dar labiau sustiprina situaciją ir daro ją dar pavojingesnę, – svarstė jis. – Jei jie iš tikrųjų pradės susidurinėti su amerikiečių pajėgomis ir Europos naikintuvais, situacija iš tiesų paaštrės. Šiuo metu tai nėra tas atvejis, tai yra dronas, jie (rusai) tikriausiai mano, kad tai yra kažkas panašaus į sąžiningą žaidimą.“

Jis pridūrė, kad Rusija akivaizdžiai supyko dėl JAV teikiamos paramos Ukrainai.

„Tai neabejotina provokacija, bus įdomu pažiūrėti, į ką tai išsivystys“, – sakė S.Ramsay.

JAV iškvietė Rusijos ambasadorių

Baltieji rūmai iškvietė Rusijos ambasadorių dėl Rusijos naikintuvo susidūrimo su JAV dronu tarptautiniuose vandenyse Juodojoje jūroje, praneša „Sky News“.

Skelbiama, kad JAV bendrauja su Rusijos pareigūnais „aukštesniu lygiu“.

Maskva neigia, kad į JAV droną atsitrenkė rusų naikintuvai

Rusijos gynybos ministerija neigia, kad vienas iš rusų naikintuvų įsirėžė į amerikiečių bepilotį orlaivį. Jos teigimu, droną neva per staigiai manevravo jo paties pilotai, dėl to jis prarado aukštį ir todėl jis atsitrenkė į vandenį.

Ministerija tikina, kad JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ skrido link Rusijos sienos su išjungtais atsakikliais – belaidžio ryšio įrenginiais. Anot Maskvos, Rusijos naikintuvai buvo toje teritorijoje, kad identifikuotų objektą.

Pentagonas: susidūrimas greičiausiai apgadino rusų naikintuvą

Pentagono spaudos sekretorius Patas Ryderis spaudos konferencijoje žurnalistams sakė, kad nors dronų susidūrimai nėra neįprasti, „toks elgesys yra neįprastas, apgailėtinas ir nesaugus“.

Jis apibūdino Rusijos pilotų veiksmus kaip „nesaugius, neprofesionalius“ ir pridurė: „Manau, kad veiksmai kalba patys už save“.

P.Ryderis sakė, kad rusų naikintuvas „Su-27“, kuris, kaip teigiama, užkliudė JAV drono „MQ-9 Reaper“ sraigtą, greičiausiai buvo pažeistas.

Jo teigimu, po susidūrimo dronų operatoriai buvo priversti droną sunaikinti, nes dėl to „MQ-9“ tapo nevaldomas.

Jis atsisakė komentuoti drono susigrąžinimo operacijas, tačiau pridūrė, kad „Rusija drono neturi“.

Paklaustas, ar dronas skrido netoli Ukrainos, jis sakė, kad orlaivis buvo „gerokai atokiau nuo bet kokios Ukrainos teritorijos“.

Dronas „MQ-9“ turi galimybę būti apginkluotas, tačiau šiuo atveju jis vykdė žvalgybos misiją tarptautiniuose vandenyse, todėl Pentagonas nekomentavo, ar jame buvo ginklų.

P.Ryderio teigimu, du Rusijos naikintuvai „Su-27“ skrido greta drono apie 40 minučių, tačiau prieš susidūrimą tarp JAV ir Rusijos radijo ryšio dėl drono nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.