Moldovos parlamentas pritarė valstybinės kalbos pakeitimui iš moldavų į rumunų

Moldovos parlamentas ketvirtadienį antruoju ir galutiniu svarstymu priėmė įstatymo projektą, kuriuo siekiama visuose teisės aktuose, įskaitant šalies Konstituciją, pakeisti valstybinės kalbos pavadinimą iš moldavų į rumunų. Apie tai pranešė Moldovos portalas „NewsMaker“.

​Moldova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Moldova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-16 21:23

Už įstatymą balsavo parlamento daugumą turinčios prezidentinės partijos „Veiksmas ir solidarumas“ (PAS) deputatai. Jam nepritarė Komunistų ir socialistų frakcija. Pasak portalo, opozicijos deputatai siūlė išbraukti įstatymo projektą iš darbotvarkės, tačiau jų pasiūlymas nesurinko reikiamo balsų skaičiaus. Jie taip pat iškėlė keletą plakatų: „Moldovos konstitucija: Moldova, moldavai, moldaviškas“, „Tauta suvereni. PAS – tironė“.

PAS vasario pabaigoje pateikė įstatymo projektą parlamentui. Jame numatyta įgyvendinti 2013 metų gruodžio mėnesio Konstitucinio teismo (KT) sprendimą, kad Konstitucijoje sąvoka „moldavų kalba“ turi būti pakeista „rumunų kalba“.

KT nusprendė, kad Moldovos nepriklausomybės deklaracija, kurioje teigiama, kad valstybinė kalba yra rumunų, turi viršenybę prieš Konstituciją. Dabar Konstitucijoje nustatyta, kad Respublikos valstybinė kalba yra „moldavų kalba lotyniškais rašmenimis“. KT sprendimas buvo privalomas, tačiau parlamentas jo iki šiol nebuvo įvykdęs.

PAS partijos pasiūlymą palaikė Moldovos mokslų akademija. Savo pareiškime ji pažymėjo, kad įstatymo priėmimas užbaigtų „nesibaigiančias diskusijas šiuo klausimu, visas spekuliacijas, kurios tęsiasi jau kelis dešimtmečius“.

Moldavų ir rumunų kalbos priklauso romanų kalbų grupei ir yra giminingos. Vieni kalbininkai moldavų ir rumunų kalbas laiko ta pačia kalba, tik skirtingais pavadinimais, o kiti moldavų kalbą vadina savarankiška rytų romanų kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.