JAV: V. Zelenskio ir Xi Jinpingo derybos būtų geras dalykas

Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo derybos būtų „geras dalykas“, tačiau perspėjo Pekiną, kad šis į konfliktą nežiūrėtų „vienpusiškai“.

V. Zelenskis ir Xi Jinpingas.<br>Imago-images/AFP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Zelenskis ir Xi Jinpingas.<br>Imago-images/AFP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-17 09:28

„Manome, kad būtų labai gerai, jei jiedu pasikalbėtų“, – sakė žurnalistams Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby, paklaustas apie laikraščio „Wall Street Journal“ pranešimą, kad Ukrainos lyderis ketina kalbėtis su Xi Jinpingu pirmą kartą nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

„Mes palaikome ir palaikėme kontaktą“, – sakė J.Kirby. Tačiau jis perspėjo, kad Kinija neskatintų paliaubų Ukrainoje, sakydamas, kad tai paprasčiausiai padėtų Rusijos agresijai.

Nebuvo patvirtinta, kad Xi Jinpingas skambino V.Zelenskiui. Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ketvirtadienį kalbėjosi telefonu.

Taip pat pranešama, kad Xi Jinpingas ruošiasi kelionei į Maskvą pasikalbėti su savo sąjungininku Vladimiru Putinu.

J.Kirby sakė, kad Jungtinės Valstijos nepatvirtino, jog V.Putino ir Xi Jinpingo aukščiausiojo lygio susitikimas įvyks, tačiau paragino Pekiną nesiekti tokio karo sprendimo, kuris „atspindėtų tik Rusijos požiūrį“.

Jis sakė, kad Kinijos pabrėžiamas ugnies nutraukimo poreikis „skamba visiškai pagrįstai“, tačiau iš esmės „ratifikuotų Rusijos laimėjimą“.

„Iš esmės tai būtų Rusijos laimėjimų pripažinimas ir dar vienas nuolatinis JT Chartijos pažeidimas“, – sakė J.Kirby.

Rusijos pajėgos, okupavusios Ukrainos teritoriją, šiuo metu patiria didelį Vakarų apginkluotų Ukrainos karių spaudimą.

Ugnies nutraukimas leistų Maskvai „toliau įtvirtinti savo pozicijas Ukrainoje, atkurti savo pajėgas... ir jas perauklėti, kad galėtų atnaujinti puolimus savo pasirinktu metu“, pabrėžė J.Kirby.

„Ilgalaikė taika negali būti vienpusė, ji būtinai turi apimti Ukrainos perspektyvas ir Ukrainos sprendimus ir jais remtis“, – pridūrė jis.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.