Kazachstane vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai

Kazachstane sekmadienį prasidėjo pirmalaikiai parlamento rinkimai. Balsavimo teisę šalyje turi maždaug 12 mln. piliečių. Balsavo punktai duris atvėrė 7.00 val. (2.00 val. Vidurio Europos laiku) ir užsidarys 20.00 val.

K. Ž. Tokajevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K. Ž. Tokajevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 9:15 AM

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas sausį paleido žemuosius parlamento rūmus ir paskyrė naujus rinkimus. Jis pareiškė norįs suteikti postūmį šalies modernizacijai po beveik tris dešimtmečius trukusio autoritarinio jo pirmtako Nursultano Nazarbajevo valdymo. Šis atsistatydino 2019 metais.

Pirmą kartą per beveik 20 metų rinkimuose dalyvaus nepriklausomi kandidatai. Prieš tai žemuosiuose parlamento rūmuose dirbo tik trijų vyriausybei palankių partijų nariai. Be to, iki 5 proc. sumažintas patekimo į parlamentą slenkstis ir įvesta 30 proc. kvota moterims, jauniems žmonėms ir neįgaliesiems. Vis dėlto daugeliui opozicijos partijų neleista dalyvauti rinkimuose.

K. Ž. Tokajevas apie šalies modernizavimo procesą paskelbė po didelių antivyriausybinių demonstracijų 2022 metais, kurios iš dalies peraugo į smurtą. Protestai buvo numalšinti jėga, žuvo 238 žmonės.

Per prezidento rinkimus praėjusį lapkritį K. Ž. Tokajevas buvo patvirtintas poste daugiau kaip 80 proc. balsų dauguma. Prieš tai jis žadėjo „Naują Kazachstaną“ – demokratinę pažangą ir ekonomines reformas. Tačiau būta kritikos dėl konkurencijos stokos per rinkimus. Be to, didžiausioje Centrinės Azijos šalyje išlieka nelygybė ir korupcija. Beveik 20 mln. gyventojų perkamąją galią riboja infliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.