Suomijos prezidentas gina savo šalies stojimą į NATO be Švedijos

Suomijos prezidentas Saulis Niinisto gynė tikėtiną savo šalies prisijungimą prie NATO be Švedijos. „Ar turėjome neleisti Turkijai ratifikavimo? Tai skamba kvailokai“, – sakė jis po to, kai Turkija penktadienį paskelbė, kad pradžioje ketina ratifikuoti Suomijos stojimo paraišką, o Švedijos – ne. „Būtų buvusi labai sunki situacija, jei būtume pasakę Ankarai „ne“, – kalbėjo S. Niinisto.

Suomijos prezidentas Saulis Niinisto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suomijos prezidentas Saulis Niinisto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 2:30 PM

Jis teigė visad pabrėždavęs, kad eis su Švedija „koja kojon“, kiek tai priklausys nuo Šiaurės šalių. „Tačiau Suomijos narystės NATO ratifikavimas yra Turkijos ir Vengrijos rankose“, – pažymėjo prezidentas.

Suomija ir Švedija po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusią gegužę atsisakė dešimtmečius trukusios savo karinio neutralumo politikos ir kartu pateikė paraiškas prisijungti prie NATO. Tam turi pritarti visos 30 Aljanso narių. Kol kas „taip“ dar nėra tarusi Turkija ir Vengrija.

Ankara ilgai blokavo šalių prisijungimą, nurodydama, kad jos nepakankamai kovoja su „teroristinėmis organizacijomis“. Tačiau tai Turkija visų pirma taikė Švedijai. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį paprašė Turkijos parlamento balsuoti dėl Suomijos paraiškos prisijungti prie NATO.

Jo vertinimu, ankstesnis Suomijos prisijungimas prie NATO nepablogins saugumo situacijos Švedijoje, sakė S. Niinisto interviu, kurį visą sekmadienio vakarą transliuos stotis SVT. Jis pridūrė tikįs, kad ilgai neužtruks, kol ir Švedija taps NATO nare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.