Tūkstančiai žmonių Londone protestavo prieš sugriežtintą prieglobsčio teisę

Apie 2 000 žmonių šeštadienį Londone protestavo prieš britų vyriausybės planus griežtinti prieglobsčio teisę. „Negalime vadinti žmonių nelegalais, – pareiškė mitingo organizatoriai. – Tai rasistinė rasistinės vyriausybės politika“. Protesto akcijos taip pat vyko Glazge ir Kardife.

Protestas Londone.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Londone.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 11:21 AM

Vyriausybės parengtas įstatymo projektas numato, kad be vizos ar kitokio leidimo į JK atvykę migrantai negalės prašytis prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje. Jie bus išsiųsti į savo kilmės šalį ar saugią trečiąją šalį. Be palydos atvykstantiems nepilnamečiams numatytos išimtys.

JT Vaikų fondas (UNICEF) ir JT žmogaus teisių komisaras Volkeri Türkas praėjusią savaitę pareiškė savo susirūpinimą dėl planuojamos reformos.

Britų vyriausybė dėl rekordinio per Lamanšo sąsiaurį atvykstančių migrantų skaičiaus patiria spaudimą. Vien tik pernai beveik 45 000 migrantų neteisėtai Lamanšo sąsiauriu iš Prancūzijos pateko į Angliją. 2021-aisiais jų skaičius buvo kiek mažesnis nei 30 000.

Daug metų Londonas mėgina pažaboti neteistą ir neretai pavojingą migrantų kelionę Lamanšo sąsiauriu. Vadovaujant ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui, Didžioji Britanija pasirašė ginčytiną susitarimą su Rytų Afrikos šalimi Ruanda, kad galėtų ten išskraidinti prieglobsčio prašytojus. Tai turėtų atgrasyti žmones nuo kelionių Lamanšu.

Tačiau susitarimo su Ruanda kol kas įgyvendinti nepavyko. 2022 metų birželį planuotas skrydis su migrantais į Rytų Afrikos šalį po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo buvo atšauktas. Gruodį Londono Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad išsiuntimai į Ruandą būtų teisėti, tačiau dėl jų vis dar vyksta apeliaciniai procesai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.