J. Bidenas ragina B. Netanyahu siekti „kompromiso“ dėl ginčytinos teismų reformos

JAV prezidentas Joe Bidenas paragino Izraelio premjerą Benyaminą Netanyahu siekti „kompromiso“ dėl ginčytinos teismų reformos. Per sekmadienį vykusį pokalbį telefonu su B. Netanyahu J. Bidenas pabrėžė, kad planuojant reformuoti Izraelio teisėsaugą būtina gerbti pagrindines demokratines vertybes, pranešė Baltieji rūmai. Tai buvo pirmoji oficiali J. Bideno pozicija dėl prieštaringai vertinamų Izraelio vyriausybės planų.

 J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2023, 9:33 AM

Demokratiniai principai yra JAV ir Izraelio santykių „skiriamasis ženklas“, teigė J. Bidenas. Anot Baltųjų rūmų, jis „pasiūlė savo paramą, kad būtų rastas kompromisas, kuris atitiktų šiuos pagrindinius principus“.

Be to, J. Bidenas per pokalbį telefonu atkreipė dėmesį į tai, kad „demokratines visuomenes stiprina tikra abipusė kontrolė“ ir kad „svarbios pataisos turėtų būti priimamos sulaukus kiek įmanoma didelės visuomenės paramos“.

Izraelio vyriausybės planuojama reforma numato daugiau galios parlamentui ir mažiau nepriklausomos teisėsaugos vykdomos teisinės valstybės kontrolės. B. Netanyahu ir jo koalicijos partneriai argumentuoja, kad teismai Izraelyje šiuo metu turi per daug galių.

Planai skaldo visuomenę, šalyje jau 11 savaičių vyksta demonstracijos, kuriose dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių. Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas trečiadienį pateikė kompromisinį pasiūlymą – tačiau jį vyriausybė iš karto atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.