Prognozės: Kazachstano parlamento rinkimus laimėjo 53 proc. balsų surinkusi valdančioji partija

Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad sekmadienį vykusius Kazachstano parlamento rinkimus laimėjo valdančioji „Amanat“ partija. Šiais duomenimis, ji surinko apie 53 proc. balsų, pranešė valstybinė televizija. Į parlamentą tikriausiai pateko 5–6 partijos. Iki šiol parlamente buvo atstovaujamos trys.

Prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas naujus rinkimus paskelbė reaguodamas į pernai jėga numalšintus protestus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas naujus rinkimus paskelbė reaguodamas į pernai jėga numalšintus protestus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-20 10:00

Pranešama, kad pirmalaikiai rinkimai praėjo be didesnių incidentų. Juose dalyvavo 54,19 proc. žmonių iš 12 mln., turinčių balsavimo teisę.

Pirmųjų oficialių rezultatų tikimasi pirmadienį. Prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas naujus rinkimus paskelbė reaguodamas į pernai jėga numalšintus protestus. Kritikai kaltina jį pirmiausiai siekiant sustiprinti savo valdžią, nes rinkimuose beveik neleista dalyvauti tikriems opozicijos kandidatams.

Tai pirmas kartas, kai visus 98 Kazachstano žemųjų parlamento rūmų deputatus tiesiogiai rinko tauta. Tarptautinės saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai dar prieš balsavimą tai vadino pažanga. Tačiau ir jie atkreipė dėmesį į opozicijos skundus bei nepakankamą spaudos ir žiniasklaidos laisvę 19 mln. gyventojų turinčioje nafta turtingoje šalyje.

2022 metų sausį protestai prieš aukštas kainas ir socialinę neteisybę Kazachstane peraugo į beprecedentę nacionalinio elito kovą dėl valdžios. K. Ž. Tokajevas laikomas šios kovos nugalėtoju, įveikusiu buvusio savo mentoriaus, ilgamečio prezidento Nursultano Nazarbajevo stovyklą.

Per prezidento rinkimus praėjusį lapkritį K. Ž. Tokajevas buvo patvirtintas poste daugiau kaip 80 proc. balsų dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.