V. Putinas: ryšiai su Afrikos šalimis – Rusijos „prioritetas“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad stiprinti Maskvos ir Afrikos šalių ryšius yra Kremliaus prioritetas. Rusija siekia išplėsti savo įtaką šiame žemyne.

V. Putinas Afrikos ir Rusijos viršūnių susitikime Maskvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas Afrikos ir Rusijos viršūnių susitikime Maskvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2023, 3:21 PM, atnaujinta Mar 20, 2023, 3:34 PM

„Mūsų šalis visada teikė ir toliau teiks prioritetą bendradarbiavimui su Afrikos valstybėmis“, – sakė V. Putinas per Afrikos ir Rusijos viršūnių susitikimą, jo kreipimąsi transliavo televizija.

V. Putinas taip pat pažadėjo toliau tiekti Afrikos šalims grūdus, jei Maskva nutrauktų svarbų susitarimą su Ukraina, leidžiantį eksportuoti grūdus iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.

„Jei nuspręsime po 60 dienų nepratęsti šio susitarimo, esame pasirengę nemokamai tiekti tokius kiekius, kokie buvo siunčiami labiausiai stokojančioms Afrikos šalims“, – sakė V. Putinas per konferenciją, skirtą Rusijos ir Afrikos ryšiams.

Dėl karo Ukrainoje Rusijai tampant vis labiau izoliuota tarptautinėje arenoje, Maskva siekia glaudesnių politinių, ekonominių ir karinių ryšių Afrikoje ir Azijoje.

Rusija, pagrindinė ginklų eksportuotoja į Afriką, mėgina veržtis į žemyną, įskaitant ir per kasybos projektus, suteiktus privačiai sukarintai samdinių grupuotei „Vagner“.

Turkija savaitgalį paskelbė, kad susitarimas, leidžiantis Rusijos užpultai Ukrainai eksportuoti grūdus, pratęstas, bet Maskva sutiko jį pratęsti tik 60-iai, o ne 120 dienų. 2022 m. liepą Turkijai ir Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant sudarytas susitarimas, pasirašytas Kyjivo ir Maskvos, leido saugiai judėti eksportui. Lapkritį jis buvo pratęstas 120 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.