JT pasmerkė Baltarusijoje priimtus „politiškai motyvuotus“ nuosprendžius

Trečiadienį Jungtinės Tautos (JT) pareiškė susirūpinimą dėl intensyvėjančių susidorojimų Baltarusijoje ir kaip „politiškai motyvuotas“ pasmerkė griežtas bausmes žurnalistams, opozicijos veikėjams, aktyvistams ir kitiems.

​Trečiadienį Jungtinės Tautos (JT) pareiškė susirūpinimą dėl intensyvėjančių susidorojimų Baltarusijoje ir kaip „politiškai motyvuotas“ pasmerkė griežtas bausmes žurnalistams, opozicijos veikėjams, aktyvistams ir kitiems.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Trečiadienį Jungtinės Tautos (JT) pareiškė susirūpinimą dėl intensyvėjančių susidorojimų Baltarusijoje ir kaip „politiškai motyvuotas“ pasmerkė griežtas bausmes žurnalistams, opozicijos veikėjams, aktyvistams ir kitiems.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 3:51 PM

JT žmogaus teisių vadovo pavaduotoja Nada Al Nashif pasmerkė neseniai šalyje paskirtas „griežtas ir neproporcingas bausmes“ bei apkaltino Baltarusiją šiurkščiais pažeidimais. Ji pristatė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybai naujausią JT teisių biuro ataskaitą, atskleidžiančią smurto ir represijų kampaniją, nukreiptą prieš numanomus autoritarinio Aliaksandro Lukašenkos oponentus ir kritikus.

„Kai kurie dokumentuose užfiksuoti žmogaus teisių pažeidimai gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui“, – sakė ji tarybai.

Baltarusijos ambasadorė Larysa Belskaja užsipuolė „šališką pranešimą“. Kinija ir Rusija ragino JT liautis kištis į Baltarusijos vidaus reikalus, nors daugelis šalių laikosi kito požiūrio ir yra susirūpinusios dėl žmogaus teisių padėties Baltarusijoje.

JAV atstovas Patrickas Elliotas pasmerkė „tūkstančių į tremtį išvarytų baltarusių persekiojimą ir bauginimą, įskaitant politiškai motyvuotus procesus teisiant už akių“. Suomijos atstovė Karoliina Heikinheimo-Perez pastarojo meto nuosprendžius vadino „absurdiškais“.

Praėjusį penktadienį Minsko teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmes dviem didžiausios šalyje nepriklausomos naujienų svetainės – portalo Tut.by, uždaryto po 2020 m. istorinių demonstracijų prieš A. Lukašenką, – vyresniesiems darbuotojams. Anksčiau šį mėnesį už vadovavimą protestams Baltarusija skyrė 15 metų kalėjimo bausmę į užsienį išvykusiai opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai , o Nobelio premijos laureatą ir teisių aktyvistą Alesį Beliackį nuteisė kalėti 10 metų.

N. Al Nashif pranešė, kad Baltarusijoje yra ne mažiau kaip 1 459 nepagrįstai sulaikyti asmenys, jiems pateikti kaltinimai – „politiškai motyvuoti“. Iki praėjusio mėnesio mažiausiai 2 146 žmonės buvo nuteisti pagal vadinamuosius kaltinimus ekstremizmu, įskaitant už „prezidento įžeidimą“ ir „socialinės nesantaikos kurstymą“, pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.