Kabule suimtas Afganistano mergaičių švietimo aktyvistas

Talibano valdžia Kabule sulaikė švietimo aktyvistą, kuris agitavo už tai, kad mergaitės Afganistane galėtų lankyti mokyklas, antradienį pranešė jo broliai ir Jungtinės Tautos.

 Talibanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Talibanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 10:17 PM

Pernai Talibano vyriausybė uždraudė mergaitėms lankyti vidurinę mokyklą, o vėliau ir universitetą, todėl Afganistanas tapo vienintele šalimi pasaulyje, kurioje taikomi tokie švietimo apribojimai.

Matiullah Wesa, „PenPath“ įkūrėją, pirmadienio vakarą po pamaldų prie mečetės sustabdė kažkokie vyrai, agentūrai AFP sakė jo brolis Samiullah Wesa.

„Kai Matiullah paprašė parodyti savo dokumentus, jie jį sumušė ir jėga nusivedė, – sakė jis. – Jis buvo suimtas dėl savo veiklos švietimo sektoriuje. Jis niekada nedirbo su niekuo kitu, taip pat ir su ankstesne vyriausybe. Jis dirbo tik „PenPath“.

JT misija Afganistane tviteryje patvirtino, kad Matiullah buvo suimtas. Samiullah Wesa taip pat buvo suimtas vėliau antradienį kartu su kitu broliu Wali Mohammadu, ketvirtasis brolis Attaullah Wesa sakė tviteryje paskelbtame vaizdo pareiškime, pridurdamas, kad pareigūnai ieško ir jo.

Talibano atstovai kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Daugiau nei dešimtmetį „PenPath“ siekė informuoti kaimo kaimų vyresniuosius apie švietimo svarbą, padėjo vėl atidaryti dėl neramumų uždarytas mergaičių ir berniukų mokyklas ir steigti bibliotekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.