Paviešino Mariupolį bombardavusių Rusijos pilotų duomenis: to nesuprasdamos prisidėjo ir rusų žmonos

Savanorių tyrimų iniciatyvos „InformNapalm“ tyrėjai iš ukrainiečių programišių gavo Rusijos Federacijos 960-ojo gvardijos oro desanto pulko karininkų, kurie pernai bombardavo Mariupolį, duomenis ir šeimos nuotraukas. 

Pažymėtas Sergejus Atroščenka.<br>Savanorių tyrimų iniciatyvos „InformNapalm“ paviešinta nuotr.
Pažymėtas Sergejus Atroščenka.<br>Savanorių tyrimų iniciatyvos „InformNapalm“ paviešinta nuotr.
Sergejus Atroščenka.<br>Savanorių tyrimų iniciatyvos „InformNapalm“ paviešinta Sergejaus Atroščenkos nuotr.
Sergejus Atroščenka.<br>Savanorių tyrimų iniciatyvos „InformNapalm“ paviešinta Sergejaus Atroščenkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 1:11 PM

Įsilaužėliai kelis mėnesius stebėjo pulkininko Sergejus Atroščenka susirašinėjimą ir efektyviausiai išnaudojo nutekėjusią informaciją Ukrainos gynybos pajėgų interesams.

„InformNapalm“ tyrėjai, atsižvelgdami į pulkininko atsisakymą bendradarbiauti su Ukrainos žvalgybos tarnybomis, priėmė sprendimą paviešinti įsilaužimo faktą, taip pat kai kurią slaptą informaciją apie jį ir jo pulką.

Išplatintose nuotraukose matyti 960-ojo Rusijos oro desanto pulko vadas pulkininkas Sergejus Atroščenka, kuris įsakė bombarduoti dramos teatrą Mariupolyje bei mieste esančią ligoninę. Taip pat nuotraukose užfiksuoti jo kolegos, pozuojantys su savo žmonomis.

Kaip praneša „InformNapalm“ savo „Telegram“ kanale, išplatinta vaizdo medžiaga daryta per Rusijos žudikų naujametinį korporatyvinį vakarėlį.

„Nuotrauka nebuvo viešai prieinama, ją pavyko gauti susirašinėjimo su fotografu, kuris suteikė S.Atroščenkai įmonės vakarėlio filmavimo paslaugas, dėka“, – paaiškino tyrėjai.

Kiek anksčiau Ukrainos komanda „KiberSprotiv“ ir „InformNapalm“ paskelbė Rusijos karo nusikaltėlio, 960-ojo Rusijos oro desanto pulko karinio dalinio 75387 vado, pulkininko Sergejaus Atroščenkos susirašinėjimą ir kitus duomenis.

Jo vadovaujamas aviacijos pulkas dislokuotas aerodrome netoli Primorsko-Achtarsko miesto esančio Krasnodaro krašte, Azovo jūros pakrantėje. Pasak Mariupolio mero patarėjo Petro Andriuščenkos, būtent iš ten kilo Mariupolį bombardavę lėktuvai. S.Atroščenka davė įsakymus ir kontroliavo Mariupolio sunaikinimą.

Rusai subombardavo Mariupolio dramos teatrą, kur slėpėsi daugiausia moterys ir vaikai, praėjusių metų kovo mėnesį. Žuvo šimtai žmonių. Šiuo metu teatro pastatas visiškai nugriautas.

41 metų pulko vadas Sergejus Atroščenka gimė Ovruče esančiame Žytomyro srityje, vėliau gyveno Rusijos Lipecko, Voronežo miestuose, tarnavo ir buvo registruotas laikinai okupuotame Kryme.

Tyrėjų duomenimis, S.Atroščenko dabar gyvena prabangiame nuomojamame bute Primorsko Achtarske, už 350 metrų nuo Azovo jūros.

Įsilaužėliai taip pat gavo prieigą prie asmeninės S.Atroščenkos paskyros oficialiame Rusijos gynybos ministerijos portale ir informaciją apie darbo užmokestį ir priedus už laikotarpį nuo 2022 m. vasario iki 2023 m. sausio.

Tarp didelės apimties susirašinėjimo ir nepageidaujamų laiškų S.Atroščenkos pašto išklotinėse pavyko rasti ir išskirti išsamius pilotų sąrašus, karininkų veiklos vertinimo įrašus, biuletenius, atmintines, teorinius ir praktinius skaičiavimus.

Pulkininkas S.Atroščenka nebuvo vienintelis gausių nutekintų duomenų apie savo pulką ir jam pavaldų personalą šaltinis. Svarbus vaidmuo teko jo žmonai, į kurios paštą taip pat įsilaužė programišiai.

S.Atroščenka žmona Lilija įsilaužėlių prašymu suteikė „InformNapalm“ komandai reikalingos informacijos, manydama, kad bendrauja ne su ukrainiečių įsilaužėliais, o su savo vyro pulko karininku.

Su šiuo „karininku“ ji sutarė padaryti „staigmeną“ pulkininkui S.Atroščenkai ir kitiems pulko karininkams. Žmonos turėjo padaryti „patriotinę fotosesiją“ aerodrome vilkėdamos oficialius savo vyrų uniforminius švarkus su visais apdovanojimais. Nuotraukos buvo skirtos tik asmeninėms kolekcijoms, jokiu būdu ne plačiajai visuomenei. Lilija mielai pritarė pasiūlymui ir viską organizavo.

Tai leido organizacijai atlikti papildomą taikinių žvalgybą. Kadangi buvo suburtos visos rusų lakūnų žmonos, buvo sukaupta daugybė papildomų duomenų, naudingų tolesnei operatyvinei žvalgybai.

2023 m. kovo 16 d. Lilija Atroščenko atsiuntė skaidres, sudarytas iš šios „patriotinės fotosesijos“ nuotraukų. Lilijai tai puikiai pavyko – ten buvo stambiu planu užfiksuotos moterys, pozuojančios su savo vyrų pilotų striukėmis, kurie paprastai labai atsargiai elgiasi su savo nuotraukomis ir stengiasi socialiniuose tinkluose nesirodyti.

Jų žmonų dėka buvo galima nesunkiai nustatyti jų ryšius ir asmeninius duomenis. Be to, padėjo ir minėti pulko „naujametiniai įmonių vakarėliai“, kuriuose pulko karininkų žmonos pozavo kartu su savo vyrais šeimos albumams.

Parengta remiantis „InformNapalm“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.