Turkijos parlamentas ratifikavo Suomijos įstojimą į NATO

Ketvirtadienį Turkijos parlamentas patvirtino įstatymo projektą, leidžiantį Suomijai įstoti į NATO, taip atverdamas kelią Helsinkio prisijungimui prie Vakarų gynybinio aljanso vykstant karui Ukrainoje.

 NATO ir Suomijos vėliavos.<br> 123rf.com nuotr.
 NATO ir Suomijos vėliavos.<br> 123rf.com nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 12:26 AM, atnaujinta Mar 31, 2023, 12:32 AM

Turkijos parlamentas buvo paskutinis iš 30 aljanso narių, turėjęs ratifikuoti Suomijos narystę, po to, kai Vengrijos įstatymų leidžiamoji valdžia anksčiau šią savaitę pritarė panašiam įstatymo projektui.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau kovo mėn. sakė, kad Suomija užsitikrino Turkijos palaiminimą po to, kai ėmėsi konkrečių veiksmų, kad įvykdytų pažadus susidoroti su grupuotėmis, kurias Ankara laiko teroristinėmis ir atlaisvinti gynybos prekių eksportą.

Suomija ir Švedija pernai paprašė prisijungti prie transatlantinio karinio aljanso, reaguodamos į Rusijos invaziją į Ukrainą. Tačiau procesą stabdė Turkija ir Vengrija. Visų NATO narių parlamentai turi ratifikuoti naujokes.

Turkija vis dar delsia patvirtinti Švedijos, kuri, Ankaros teigimu, nepakankamai griežtai kovoja su asmenimis, kuriuos Turkija laiko teroristais, paraišką dėl narystės NATO. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.