Kas yra V. Putino gimtajame mieste per sprogimą žuvęs V. Tatarskis: iškalbingi propagandisto gyvenimo faktai

Sekmadienį Sankt Peterburgo centre per sprogimą kavinėje žuvęs Rusijos karybos propagandistas Maksimas Fominas, prisistatantis pseudonimu Vladlenas Tatarskis, buvo išties ištikimas Kremliaus režimo gerbėjas. Kone garsiausiai aidėjo jo pagyros Vladimirui Putinui ir Rusijos kariuomenei dėl invazijos į Ukrainą.

 V.Tatarskis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Tatarskis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Stopkadras.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Stopkadras.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Stopkadras.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Stopkadras.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Stopkadras.
Sankt Peterburge nugriaudėjo sprogimas.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-04-02 22:56, atnaujinta 2023-04-03 17:50

40 metų tinklaraštininkas ir žuvo darydamas tai, ką įprato veikti per pastaruosius kelis metus – aukštindamas Kremlių ir skleisdamas propagandą.

Sprogimas kavinėje, kuri anksčiau priklausė „Wagner“ samdinių grupuotės įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui, „Street Food Bar No. 1“ nusinešė vienintelio V.Tatarskio gyvybę, tačiau dar mažiausiai 25 asmenys buvo sužeisti.

Sprogimas nuaidėjo V.Putino gimtajame mieste, kuriame šis ir iškilo.

Kaip pranešama žiniasklaidoje, sprogmuo buvo įtaisytas statulėlėje, kurią per „patriotišką rusų susisitikimą“ su prorusiškais programišiais, ir gavo pats V.Tatarskis.

Kaip skelbia rusiškos BBC versijos analitikė Olga Robinson, V.Tatarskis buvo svečias, pakviestas pasisakyti. Skirtingai nei daugelis kitų Rusijos karybos tinklaraštininkų ir Rusijos valdomos žiniasklaidos žurnalistų Ukrainoje, V.Tatarskis pats dalyvavo ginkluotose operacijose.

Jis darė reportažus iš fronto linijos Ukrainoje, o labiausiai išgarsėjo pernai, kai pasidalino vaizdo įrašu iš Kremliaus, kuriame sakė šiuos žodžius: „Mes nugalėsime visus. Mes visus nužudysime ir jeigu reikės, visus apiplėšime. Taip, kaip panorėsime.“

Šiuos žodžius propagandistas tarė per Kremliuje V.Putino surengtą ceremoniją, per kurią jis pranešė, kad Rusija aneksuoja dalinai okupuotus Ukrainos regionus.

V.Tatarskis „Telegram“ kanale turėjo daugiau nei 500 tūkst. sekėjų. Čia jis skleidė Kremliaus propagandą, bet ir kritikavo Rusijos karinės kampanijos Ukrainoje aspektus.

Į renginį V.Tatarskį pakvietusios programišių „Cyber Front Z“ atstovai paskelbė, kad buvo užsakę kavinę visam vakarui. Kaip skelbta anksčiau, renginys prasidėjo apie 17 valandą vietos laiku.

Ši grupuotė, save vadinanti „Rusijos informacinėmis pajėgomis“, sprogdinimą vadino teroristine ataka ir išreiškė užuojautą dėl „draugo V.Tatarskio“.

BBC žurnalistė O.Robinson skelbia, kad V.Tatarskis prie Rusijos separatistų pajėgų prisijungė dar 2014 metais, kai rusai užėmė Donecko ir Luhansko regionus.

V.Tatarskis gimė Donecko regione, Makijivkoje. Kaip yra sakęs pats tinklaraštininkas, jis prisijungė prie separatistų, kai šie jį išvadavo iš kalėjimo. V.Tatarskis ten kalėjo dėl vagystės.

Kai Rusija 2022 metų vasario 24 dieną surengė invaziją į Ukrainą, V.Tatarskis vėl skambėjo: jis socialiniuose tinkluose daug ir Rusijos žiniasklaidoje nuolat komentavo karo tema.

Pats V.Tatarskis tikino, kad padėjo naudotis koviniais dronais ir statyti fortifikacijas.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu