O. Danilovas atskleidė detalų 12 punktų Krymo išlaisvinimo planą: tikslas – atstumti norą net pažiūrėti į Maskvą

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGK) sekretorius Oleksijus Danilovas paskelbė 12 Krymo išlaisvinimo žingsnių, kuriuos rengia NSGT darbuotojai, pasitelkdami įvairius specialistus ir ekspertus, skelbia „Ukrainska Pravda“.

Krymo tiltas.<br>AP / Scanpix nuotr.
Krymo tiltas.<br>AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariškiai laiko didžiulę nacionalinę vėliavą prieš ją iškeliant į stiebą per ceremoniją, skirtą pirmosioms Rusijos karių pasitraukimo iš Ukrainos Bučos miesto metinėms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariškiai laiko didžiulę nacionalinę vėliavą prieš ją iškeliant į stiebą per ceremoniją, skirtą pirmosioms Rusijos karių pasitraukimo iš Ukrainos Bučos miesto metinėms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Krymas. Rusija per devintąsias Krymo okupacijos metines, kurių metu rengė demonstracijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Krymas. Rusija per devintąsias Krymo okupacijos metines, kurių metu rengė demonstracijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Krymas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Krymas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-04-02 15:07, atnaujinta 2023-04-02 15:35

„Maskvos šiukšlėms noriu bendrais bruožais nupiešti, kaip Ukraina deokupuos Krymą. Išsamią ir teisiškai patikrintą programą rengia NSGK biuras, dalyvaujant plačiam specialistų ir ekspertų ratui“, – Ukrainos portalas citavo O.Danilovą. 

Tarp siūlymų – panaikinti Kerčės tiltą, apriboti kolaborantų teisę dalyvauti rinkimuose ir po okupacijos į Krymą atvykusių Rusijos piliečių išvykimas. 

Pasak O.Danilovo, šie dvylika NSGK paskelbtų žingsnių yra tokie:

1. Viešai diskusijai bus pateiktas klausimas dėl paminklo „Rusijos karini laive, eik n****i“ projekto ir vietos Kryme.

2. Be baudžiamojo persekiojimo už kolaboravimą ir išdavystę, kuriamas liustracijos mechanizmas – asmeninio vertinimo mechanizmas, kuriuo visų pirma nustatomas konkrečių asmenų, pavyzdžiui, Ukrainos piliečių ir Krymo gyventojų, atsakomybės ir dalyvavimo remiant okupacinės administracijos veiklą laipsnis. Tai taip pat apimtų teisės dalyvauti rinkimuose apribojimus: rinkti ir būti išrinktam.

3. Dėl valstybės tarnautojų, teisėjų, prokurorų, teisėsaugos pareigūnų ir kitų kategorijų asmenų, kurie iki 2014 m. dirbo Ukrainos valdžios institucijose, Vidaus reikalų ministerijoje, Ukrainos saugumo tarnyboje (SSU), Gynybos ministerijoje ir t. t., o po 2014 m. vasario mėn. dirbo Rusijos okupacinėse struktūrose – Ukrainos teismai nustatys, ar jiems taikoma baudžiamoji atsakomybė. Jei ne, jiems bus atimtos valstybinės pensijos, įskaitant draudimą toliau dirbti Ukrainos valstybinėse institucijose ir vietos savivaldos institucijose.

4. Rusija ar kitas subjektas, kuris pretenduos į jos teisių perėmimą, užtikrins besąlygišką ir visišką visų asmenų, tiek Ukrainos, tiek Rusijos piliečių, įtariamų valstybės išdavyste ir kitais nusikaltimais, susijusių su karo nusikaltimais (tarptautiniais nusikaltimais, kuriems netaikomi senaties terminai – genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui), įvykdytais mūsų valstybės teritorijoje apskritai ir Kryme, ekstradiciją.

5. Propagandistai – žurnalistai, žiniasklaidos specialistai ir įvairūs ekspertai, prisidėję prie okupacijos, vaikų auklėjimo militarizavimo ir neapykantos Ukrainai, ukrainiečiams, Krymo totoriams ir kitoms tautybėms kurstymo – yra ypatingo dėmesio verta grupė, kurios nusikaltimus tirs Ukrainos, o prireikus – ir tarptautinės teisėsaugos institucijos.

6. Rusijos Federacijos piliečiai, neteisėtai atvykę gyventi į Krymo pusiasalį po 2014 m. vasario mėn., privalo nedelsdami palikti Ukrainos teritoriją per įstatymo nustatytą terminą.

7. Sandoriai, sudaryti po 2014 m. vasario mėnesio ne pagal Ukrainos teisės aktus, įskaitant nekilnojamojo turto sandorius, laikomi niekiniais – šis įstatymas galioja jau devynerius metus. Nuosavybės teisė į nekilnojamąjį turtą išlieka Ukrainos piliečiams. Jei turtas buvo pasisavintas ar nacionalizuotas, jis grąžinamas savininkams.

8. Transporto perėja Krymo Kerčės mieste išmontuojama siekiant užtikrinti visišką laivybos laisvę pagal žalos kompensavimo programą.

9. Įgyvendinama išsami „Detoksikacijos“ programa, kuria siekiama neutralizuoti ilgus metus vykdytos Rusijos propagandos padarinius pusiasalio gyventojų viešajai sąmonei.

10. Sukurti dokumentinę faktų duomenų bazę apie Rusijos nusikaltimus prieš okupacijai pasipriešinusius Ukrainos piliečius. Ukrainos ir Krymo totorių aktyvistų teisių atkūrimas.

11. Nedelsiant paleisti visus Ukrainos piliečius ir Krymo totorius, kuriuos Rusijos Federacija nuo 2014 m. persekiojo politiniais motyvais, ir atlyginti jiems padarytą moralinę žalą.

12. Atsižvelgiant į jo vietą ir vaidmenį rusicizmo ideologijoje, negatyvių mitų kūrimo ir istorijos perrašymo sistemoje, vadinamasis „Rusijos šlovės miestas“ (kurio „šlovė“ visų pirma yra nuskandinti savo laivyną be kovos) pervadinti į „Objektą nr. 6“. Vėliau Ukrainos Aukščiausioji Rada priims sprendimą dėl naujo miesto pavadinimo. Galbūt Achtiaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.