V. Putinas gali atsikvėpti: Armėnija oficialiai pažadėjo nesulaikyti Kremliaus vadovo

Armėnija neketina suimti ir Hagoje teisti Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino, rašo UNIAN, remdamasi Armėnijos parlamento vicepirmininko Hakobo Aršakiano interviu naujienų agentūrai „Armenpress“.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-02 11:20

Jis pažymėjo, kad sprendimą ratifikuoti Romos statutą, kurio pagrindu veikia Tarptautinis baudžiamasis teismas, Armėnijos valdžia priėmė dar 2022 m. gruodį. Šį tarptautinių santykių instrumentą Jerevanas ketino panaudoti konfrontuodamas su Azerbaidžanu.

H.Aršakiano teigimu, Armėnijos Konstitucinis Teismas statuto ratifikavimo teisėtumą pradėjo nagrinėti dar tą patį gruodį. Tai, kad Armėnijos galutinis sprendimas ratifikuoti Statutą sutapo su Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) sprendimu išduoti V. Putino arešto orderį, Jerevane laikomas atsitiktinumu.

„Konstitucinio Teismo sprendimu niekas nepripažįstamas kaltu jokiu klausimu ir nereikalaujama imtis veiksmų, kad kas nors būtų suimtas. O Armėnijos Vyriausybė 2022 m. gruodį tikrai negalėjo numanyti ar nuspėti konkrečių TBT kovo mėnesio sprendimų tikimybės ir turinio“, – sakė H.Aršakianas.

Parlamentaras pabrėžė, kad Armėnijos valdžia neketina ir nenori areštuoti V. Putino, jei jis panorėtų apsilankyti Armėnijoje. Pasak H. Aršakiano, dieną prieš tai Jerevanas pasirašė susitarimą su kita valstybe, kad Romos statutas neturės įtakos jų dvišaliams santykiams. Panašus susitarimas gali būti pasirašytas ir su Rusija.

„Aišku viena: mes išgirdome Rusijos Federacijos išreikštą susirūpinimą ir, manau, galime užtikrinti, kad Romos statuto proceso tęstinumo užtikrinimas nepakenks strateginiams Armėnijos ir Rusijos santykiams“, – sakė jis.

Kovo 17 d. TBT išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir vaikų teisių kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius. Jie įtariami karo nusikaltimais – neteisėtu vaikų deportavimu iš okupuotos Ukrainos teritorijos.

Praėjus savaitei po orderio išdavimo, Armėnijos Konstitucinis Teismas patvirtino Romos statuto ratifikavimą, kurį daugelis laikė sąmoningu signalu Rusijai. Armėnijos valdančiosios partijos deputatas Gagikas Melkonyanas tuo metu teigė, kad dabar V. Putinui į šalį geriau nevykti, nes priešingu atveju valdžia turės jį suimti.

Po dviejų dienų Rusijos reguliuotojai „staiga“ išsiaiškino, kad armėniški pieno produktai, kurie ilgus metus buvo tiekiami į Rusiją, neatitinka jokių kokybės standartų ir jų įvežimas į Rusiją turėtų būti uždraustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.